Jalousi og fokus

Der mere at vinde end at tabe når man kommer af med sin jalousi

Når vi forelsker os og befinder os i parforhold, dukker jalousiens flere facetterede ansigt indimellem op.

Der er et bestemt aspekt, jeg gerne vil pointere i denne sammenhæng.

Ønsker at begrænse ens partneren på grund af jalousi.

  • Når jeg i min praksis har arbejdet individuelt med klienter, der føler jalousi eller talt med par, hvor den ene part føler sig jaloux, sker der hyppigt det, at den jaloux partner ønsker at begrænse og kontrollere sin elskede.
  • Det drejer sig ikke om, at der i par ikke må sættes grænser eller krav til hinanden, men enhver lærebog og erfaring med hensyn til parforhold, siger, at det er et alvorligt faresignal, når partnere ønsker at begrænse hinanden.

Jalousi-og-fokus


Det, man er tiltrukket af hos en partner.

Det, man har forelsket sig i og stadig er tiltrukket af hos en partner,

  • Er eksempelvis dennes humør, udadvendthed, tolerance og overskud. Men når jalousien så har fat, bliver det pludseligt disse kvaliteter, der virker allerstærkest og negative for den jaloux partner. I adskillige tilfælde har jeg bemærket, hvordan den jaloux partner ønsker at begrænse sin udadvendte, glade, optimistiske og tolerante partner, så denne ikke agerer og reagerer med disse kvaliteter i sammenhænge med andre mennesker, evt. kolleger.
    Det gode spørgsmål melder sig så: Hvad er det der gør, at den jaloux partner ikke bruger sit krudt på selv at genvinde kontakten til disse følelser/kvaliteter indeni sig selv i stedet for at bebrejde partneren, at han/hun automatisk og naturligt besidder dem?
Og det følges op af et følgende spørgsmål, der handler om at fokusere.
  • For når jalousien har fat, fokuserer de fleste på de indre skrækscenarier, der ruller indeni i stedet for at gribe nuet og bemærke den virkelighed, der er her og nu. Der er en tendens til, at et jaloux menneske tror mere på “de indre film” end på det, der virkeligt sker. Så at komme så langt, at man erkender, at man vil gøre noget ved sin jalousi, indebærer i min praksis, at man selv tager fat i styrepinden igen. Den styrepind på det skib, der sejler en rute i kærlighedens hav og ikke frygtens og vredens hav.
Stod vi i et rum, hvor 2 vægge var malet sorte, og to vægge var malet hvide,
  • er det op til os selv, hvad vi vil fokusere på. Det kan godt være, at de sorte vægge trækker mest i os, men vi vælger selv, om vi ikke vil vende dem ryggen. Vi ved godt, at de er der og skal ikke ignorere deres tilstedeværelse, men vi har hver især pinedød det ansvar at vælge at fokusere på de hvide vægge. Og det er at fokusere på, eksempelvis, hvor det er, at vores partner i samvær med os, spiller de positive kvaliteter ud. Hvor vi fokuserer på det, vi har i stedet for det, som vi frygter kan ske i stedet. Og det er en indre kamp, som mange opgiver. Så specielt til dem, der er i jalousiens vold, vil jeg sige til: Lad være at give op, og lad være med at lade raseriets og afmagtens bølge tage dig. Kæmp imod af alle kræfter, så du ser og mærker den verden, der er omkring dig, og lader være med at tillade, at alt det mørke og destruktive dominerer dig.

Hvis man gør sig klar til denne læringsproces er der mere at vinde end at tabe.

Det kræver erkendelse, det kræver, at man kan bede om hjælp, men allermest kræver det, at man vælger sit fokus. Og holder fast, også når det er svært.

Jalousi-i-parforholdet-aegteskabet1I stedet for at begrænse sin partner og tro eller kræve, at hvis partneren bare laver sig om, ja så er man ikke jaloux, er det inden for vi menneskers rækkevidde at bygge vores selvværd op, så vi bringer os selv i øjenhøjde, også med de dæmoner, som vi frygter, vil tage vores elskede fra os. Det er inden for vores rækkevidde at mærke smerten og stadig at gribe nuet og fokusere på det, der virker og det, der er her, i stedet for det modsatte.

Der er ingen, der har lovet, at det er nemt. Men omvendt behøver det heller ikke at være svært.

Men én ting er helt klart.

Jeg mener, at jalousi altid appellerer til, at man lærer sig selv bedre at kende på godt og ondt, og hvis man gør sig klar til denne læringsproces er der mere at vinde end at tabe.