Ingen kommer igennem tilværelsen uden at føle sorg og uden at være i krise indimellem

Sorg

Min personlige filosofi er at ingen kommer igennem tilværelsen uden at føle sorg og uden at være I krise indimellem.

Det åbne spørgsmål udfra denne filosofi er så, om vi som mennesker lærer at komme igennem vores sorg og krise, styrkede og med indsigt?

EN KLIENT SIGER:

Sorg og krise skelner ikke til alder.

Med antallet af de klienter, jeg har haft igennem tiden, der har følt sorg og været i en eller anden form for krise, må jeg sige, at der da er flere indimellem, der i deres nærmiljø ikke kan finde vejen og derfor må søge professionel hjælp.

Det er ikke kun i voksenalderen, at vi kan føle sorg og være i en eller anden form for krise. Børn føler sorg og kan have en krise Pige 4 år.

Unge føler sorg og har kriser, voksne føler sorg og har kriser og ja, ældre mennesker føler sorg og har kriser.

Så i stedet for at vende os fra sorgen og kapsle den inde, i stedet for at negligere og ignorere vores frustration og mangel på overblik, når vi føler sorg eller krise, virker det som psykologisk at tage fat om emnet og få lært sig, hvordan man kommer igennem og videre.

Sorg-og-krise

Det kan jeg hjælpe med.

BÅDE NLP TEKNIKKER OG LIVSERFARING SAMT MIN EGEN FØLGESVEND.

 • En fremadskridende øjensygdom, der har gjort mig blind, har betydet, at jeg har udviklet mange teknikker til at mestre sorg og krise.

DET KAN BLIVE UDBYTTERIGT PÅ ET PERSONLIGT OG SOCIALT PLAN AT FØLE SIG TRIST OG MAGTESLØS,

 • Og således en udviklingskrise i overgangen fra en periode til en anden, bliver en opdagelsesrejse i stedet for en følelse af at befinde sig i et mørkt fængsel.

DET ER JO ET SAMSPIL MELLEM VORES EGET SIND, VELBEFINDENDE OG ERFARING MED AT LØSE SORGFYLDTE SITUATIONER.

Så jeg vil hellere beskrive, at det man som sørgende allermest har brug for, er et menneske, der lytter, et menneske, der kommer med andre bud på situationen, og et menneske, der har tid til at høre alle aspekter af sorgens og krisens rum. Ligeledes er det vigtigt, at jeg som terapeut kan afklare, hvilke indre forestillinger, der er forbundet med sorgen og krisen og i nødvendige tilfælde kan åbne for disse igen. Det er jo sørgeligt, hvis man kun kan huske sin bedstefar fra hans dødsleje og ikke kan huske alle de gange, hvor man drak æblesaft med ham og fik sørøverhistorier af ham.

Når sorgen eller krisen banker på.

Jeg har sagt det til mange – og også tit til mig selv. En krise kommer aldrig belejligt. Uanset om det er i vores personlige liv, i vores parforhold, arbejdsliv eller andre aspekter af vores tilværelse, er krisen en hård læremester.

Mange søger råd og søger først råd, når de er i krise. Også selvom man indimellem ville mene, at der har været mange tegn på forhånd, så den i hvert fald ikke kommer som en overraskelse.

Når vi som mennesker har valgt at komme styrkede igennem krisen og er kommet ud på den anden side, har flere lært meget værdifuldt om sig selv og om livet.

Jeg refererer tit til Prædikernes bog, skønt jeg sjældent læser i bibelen. Prædikernes bog har en helt enkel og essentiel tekst, og når vi reflekterer, kan vi tit forstå os selv bedre, når vi gør os klart, hvilken tid vi befinder os i nu.

Måske den også kan inspirere dig.

Alting har en tid, for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt.
 • En tid til at fødes, en tid til at dø.
 • En tid til at plante, en tid til at rydde.
 • En tid til at slå ihjel, en tid til at helbrede.
 • En tid til at rive ned, en tid til at bygge op.
 • En tid til at græde, en tid til at le.
 • En tid til at holde klage, en tid til at danse.
 • En tid til at sprede sten, en tid til at samle sten.
 • En tid til at omfavne, en tid til ikke at omfavne.
 • En tid til at opsøge, en tid til at miste.
 • En tid til at gemme hen, en tid til at kaste bort.
 • En tid til at rive itu, en tid til at sy sammen.
 • En tid til at tie, en tid til at tale.
 • En tid til at elske, en tid til at hade.
 • En tid til krig, en tid til fred.

Sådanne eksempler er klart mulige at arbejde terapeutisk med.

NLP TERAPI INDEHOLDER.

Smukke elementer af elementært sorgarbejde, og jeg kender til Cullbergs kriseteorier og kan håndtere arbejdet med sorg og krise uafhængigt af alder og emner.

Læs mere over på min weblog om: