SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Forældrerollen ændres totalt, når et barn går i puberteten.

Mange forældre bliver bange og begræder tabet. Hvor blev mit lille, søde barn af? Hvad skal jeg stille op med dette uopdragne monster? Men i stedet for at betragte forvandlingen som et onde skal forældrene lære at se det som en gave. Som en chance til at træde ind i en anden rolle.

Opfordringen fra denne bogs forfatterteam, der består af fire professionelle coachere og forældre, lyder:

  • Sig farvel til opdragerrollen og bliv i stedet sparringspartner for dine store børn; bliv deres teenagecoach. Det skaber et langt bedre og mere holdbart forhold til teenageren, og giver dig muligheden for et langt sjovere og mere udviklende liv, også når teenageren for længst er flyttet hjemmefra og livet skal defineres på ny.

En af de vigtigste konklusioner i Teenagere skal coaches – ikke opdrages er:

  • Elsk din teenager, men slip ham/hende løs. Stol på, at du har gjort det godt nok. Og lær dig selv at bruge den udfordrende tid til at blive et klogere, friere og gladere menneske. Tilgiv og vælg dine kampe, hvad betyder det, at køkkenet sejler efter et natligt ædeorgie, i det store spil? Måske er det din tur at lære at slappe lidt af med spisetider og rengøring og i stedet bruge ressourcerne på din egen udvikling.

En anden vigtig pointe er:

  • Nej, det er ikke teenageren, der er problemet. Det er dig, der kan have problemer med at vænne dig til forandringen. Og det er op til dig, hvordan det her skal flaske sig fremover. Du har ingen undskyldning for ikke at kaste dig ud i opgaven. Og du kan lære dig teknikker, så forandringen bliver ikke bare lettere for dig men også giver dig mulighed for selv at få et sjovere liv fremover.

Denne bogs forfattere er teenageeksperter på hver deres måde, blandt andet som forældre til i alt 12 børn. Arne Nielsson (Viljen til sejr) og Lasse Zäll (stifter af Pathfinder/Stifinder) er to af landets førende professionel coaches for sports- og erhversfolk; Anni Kirk og Tania Wolf er begge skolelærere og kognitive coaches med speciale i teeanagere. Nina Vedel-Petersen er forfatter og journalist og har bl.a. skrevet bøgerne Magtkamp på chefgangen – om at være kvinde på toppost og Man skal ikke stå og fedte med det, en interviewbog om kendte kvinders kamp for friheden.

Af Christel Sonne Rasmussen - 31 jan, 2009

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: