SONNERASMUSSEN.DK

Angst

Angst er noget mange danskere der oplever, endog panikangst i helt almindelige hverdagssituationer

At være bange, at mærke angst – angsten er et menneskeligt grundvilkår

Alle mennesker kender til at være bange, at være vrede, at være glade, at være triste og/eller på anden måde at være ude af balance. Der er intet odiøst eller mærkeligt ved at føle angst. Angst kommer ikke tilfældigt, men angst skaber tit et behov hos den enkelte for at få angsten væk, så vi kan leve videre, glade og ubekymrede. En indre følelse af angst skaber nemlig hos de fleste det, der kaldes en fight or flight-reaktion. Dette betyder, at de fleste, som føler angst, oplever sig sat tilbage og ude af kontrol med situationen. Rent neurologisk sker der det, at den “primitive” del af vores hjerne og sind udløser en trang og lyst til enten at kæmpe eller flygte. Kæmpe med situationen og angsten eller flygte fra situationen og angsten. Og det at føle stor og uhåndterlig angst passer for de fleste ret dårligt med

en selvopfattelse, hvor man godt vil have styr på sig selv og på sit liv. Angst gør os bange, angst gør os bekymrede, angst får os til at kontrollere, og angst får os til at undgå. Og dermed bliver det at føle angst tit en begrænsende faktor i et menneskeliv.

Dette dokument handler derfor om angst, og det handler om behandling af angst. Det handler om angst som en budbringer, og det handler om de tiltag, som jeg sætter ind med, når et menneske føler angst og er mest optaget af at få angsten væk, eller at få redskaber til at kunne håndtere angsten, mentalt som praktisk. Det er aldrig forsent at modtage angstbehandling.

Hvorfor er angst et problem?

Når et lille barn bliver bange for en stor bils brummen eller for en gøende hund, forstår vi det godt Vi trøster barnet og siger du skal ikke være bange, jeg skal nok passe på dig. Og børn udvikler da også selv mange små og fine strategier for at kunne håndtere denne verden og dens forunderlige ting og situationer, som jo kan forskrække, når man er under 1 meter høj og ikke kognitivt kan bearbejde de oplevelser, man har. Men vi vokser jo alle sammen, og de fleste voksne danskere har oplevelser, som de kanske lidt gysende kan tænke tilbage på, fordi det var situationer, hvor vi blev bange. Nogle har måske været involveret i en trafikulykke. Nogle kan huske en dårlig eksamenssituation. Nogle kan huske, hvordan det var at gå i skole, når “de store” fra femte klasse var efter en og drillede. Andre kan huske den angst og rædsel, der opstod ved forældres skilsmisse eller ved dødsfald i nærmeste familie. Listen er lang, og mens du sidder og læser, tænker jeg, at du sikkert også kan grave erindringer frem, hvor du har været bange tidligere i din tilværelse.

Vores sind er jo stærkt, og vores sind er også sårbart. Stærkt fordi vi selv udvikler evner til at mestre angst og urovækkende situationer, og sårbart, fordi vi nogle gange bliver overvældede af noget, som i andre situationer blot ville være ! a pjece of cake”.

Angst bliver et problem, når vi begynder at bemærke, at vi reagerer uhensigtsmæssigt med angst, og når vores hjerne forsøger at fortælle os, at det her da ikke er noget at være bange for, og at vi nu må begynde at tage os lidt sammen. Og når vi så senere igen oplever, at angsten har tag i os, og vi ikke kan få den væk. De fleste vil nemlig så gerne have angsten væk.

De færreste af os har lært at rumme og håndtere vores følelser, tanker og handlinger, når vi føler angst og er bange. Og dette betyder blandt andet, at man kan udvikle angsten for angsten, og så står man virkeligt i en situation, hvor man har brug for hjælp.

Vil du læse om angst og de neurologiske processer angående grundfølelser og fight/flight-reaktioner, kan Psykologihåndbogen være et godt sted at starte.

Bange på den ene eller på anden måde

JEG BEHANDLER MANGE MENNESKER, SOM ER BANGE PÅ DEN ENE ELLER ANDEN MÅDE. OG ARBEJDER MED ANGST OG ANGSTPROBLEMATIKKER, SOM ET LED I FORSKELLIGE SYSTEMER.

Når jeg skriver, at angst forekommer i forskellige systemer mener jeg, at det jo heldigvis er sjældent, at mennesker er bange hele tiden. Hyppigere er det, at vi generer angst indenfor specifikke systemer. Nogle er bange, når de er i kontakt med bestemte emner som edderkopper, elevatorer, højder, katte, hunde og slanger, nye situationer, vand med mere. Andre er bange, når de skal præstere, når de skal ringe og op sælge via telefonen, når de får opmærksomhed og fokus, når de bliver stillet til ansvar, når de er tæt på andre mennesker m.m.

Andre igen bliver bange, når de tænker tilbage på situationer i deres fortid, eller føler angst, når de tænker på fremtidige udfordringer. Disse beskrivelser skulle gerne tydeligt eksemplificere, hvorledes angst er særdeles varierende fra menneske til menneske, og også, at det er sjældent at møde mennesker, der ikke igennem deres liv enten har eller har haft en fobi eller været bange på den ene eller anden måde.

Angst og håndtering

med Christel Sonne Rasmussen

NLP – terapi målretter sig med fokus på panikangst

Det, jeg fokuserer på, er hvornår angsten opstod, hvordan den viser sig, hvilke budskaber, panikangsten har og hvad det betyder for det personlige velvære at være bange. Hvorfor angsten er opstået, er også relevant, men det allervigtigste er at afklare, hvordan den fik lov at opstå. Panikangst kommer ikke uden grund.

MIN ERFARING SIGER MIG

At der er nær forbindelse mellem angst og så personligt at tage ansvar for egne handlinger og beslutninger. Angst kan også ses som et forsvar mod at kaste sig ind i livet, så derfor bliver behandlingen af angst og panikangst altid en individuel sag.

NÅR ET MENNESKE FØLER HYPPIG ANGST MEDFØRER DET TIT TANKER OM

At man ingen selvkontrol har, at man er svag, og føler derfor mange spekulationer og distraherende tabubelagte følelser som skyld og forvirring. Det er på en måde, som om vi i den danske kultur godt kan acceptere, at børn, især pigerne, bliver bange, men ellers er angst i folkebevidstheden tit noget, som man ikke burde føle uden synlig grund.

DE, SOM FØLER ANGST OG OGSÅ FÅR ANFALD AF PANIKANGST, VED DOG

I hvor høj grad, det påvirker en hverdag, en selvopfattelse, fordi angsten kan antage flere former og komme i umiddelbart ufarlige situationer. Det er nærmest, som om, at psyken har en voldsom allergiske reaktion over for ufarlige emner. For de fleste kan godt med deres fornuft forklare sig selv, at der ikke er grund til at være bange for at stå i en kø, eller krydse en åben plads, for at sige sin mening til en autoritet, for at køre bil, ja eksemplerne er utallige.

MEN DET ER VIGTIGT AT FORSTÅ

At med angstproblematikker skal der arbejdes på et både bevidst og ubevidst plan, da angst jo ikke er noget, vi vågner om morgenen og beslutter os for at føle, men når den er der, er den der, og det får de allerfleste mennesker til at få en fornemmelse at af ville flygte, hvor dilemmaet så opstår, når vi ikke kan flygte fra os selv og vores sind.
NLP terapi er virkningsfuldt til bearbejdning af panikangst.
NLP – værktøjskassen har mange nænsomme og virkningsfulde teknikker til behandlinger af traumer, opbyggelsen afselvværd og ressourceaktivering, ligesom hypnose og tranceøvelser også styrker en persons psykisk immunforsvar, så angst og panikangst ikke er hyppige gæster i et menneskes tilværelse

Mit ægteskab er i krise

Jeg skriver til dig da jeg er i den forfærdelige situation at mit ægteskab er i krise, og så lørdag morgen fandt jeg en artikel du har skrevet som hedder “når kvinder mister gnisten, følelser og ønsker skilsmisse” det er netop den situation jeg står i, og må sige at den ramte plet, aldrig har… Læs hele historien “Mit ægteskab er i krise”

Vi opsøgte Christel som parterapeut i slutningen af 2011

Vi læser jævnligt på Christels hjemmeside, og tænker tilbage på Christel med varme mindre, derfor vores feedback om at gå i parterapi.Valget for os stod mellem og vælge en skilsmisse eller med at forsøge os med parterapi. Kort fortalt min hustru og jeg har kendt hinanden i nærmest en menneske alder. Sammen har vi 3… Læs hele historien “Vi opsøgte Christel som parterapeut i slutningen af 2011”

Vi gik i parterapi og fandt igen gnisten i vores parforhold

Vores historie om at gå i parterapi. Jeg har valgt at fortælle vores historie om at gå i parterapi, da det virkelig har ført vores liv tilbage i den rigtige retning. Vi har fundet det gode frem i hinanden igen og nyder at være sammen. Jeg vil gerne berette overfor andre, hvor stor hjælp det kan… Læs hele historien “Vi gik i parterapi og fandt igen gnisten i vores parforhold”

Dame - 52 år

En ung 28 årig mands beretning om Jalousi

Jalousi på grund af en skilsmisse. Det er utrolig rart og genfinde roèn i kroppen. At mærke hvordan overblik og overskud igen vender tilbage i hverdagen. Jeg er en ung fyr på 28 der, 3 md.efter jeg blev gift, blev blæst ud af kurs af en kedelig skilsmisse. Da jeg begyndte et nyt parforhold, udviklede… Læs hele historien “En ung 28 årig mands beretning om Jalousi”

Mand 28 år

Så stor ros og tak til dig for, at du deler din viden og erfaring

Kære Christel. Først og fremmest vil jeg sige dig tak for alle de utroligt spændende og gode artikler/indlæg som kan findes på din hjemmeside. De er skrevet i et dejligt, forståeligt og læsbart sprog, og jeg allerede blevet lidt klogere på mig selv og mit parhold. Og her kommer så den triste del af historien.… Læs hele historien “Så stor ros og tak til dig for, at du deler din viden og erfaring”

Mand, 36 år.

Par, i starten af 40rne

Kære søde Christel. Hvor er det ved at være længe siden. Hvilken jo faktisk både er godt og skidt? Vil du finde en tid til os? Vi er landet på begge ben, med hinanden i hånden efter vores turbulente 2011, 2012 og 2013 med stress ud over det hele, rabundus i selvstændigt firma, arbejdsløshed, økonomisk… Læs hele historien “Par, i starten af 40rne”

Parterapi, utroskab

Hej Christel Tak for hilsen og i øvrigt tak for hjælpen i hele forløbet. Tror desværre aldrig ville være lykkedes. Min kone var nok desværre der at hun var for langt væk, i kombination med at hun ikke rigtigt kunne tage de beslutninger, der skulle til for, at det her ikke kørte af sporet. Jeg… Læs hele historien “Parterapi, utroskab”

Parterapi august 2006

Vi var i parterapi hos dig i august sidste år Vi kom i parterapi fordi vi aldrig kunne få løst de problemer der opstod, selvom vi selv talte meget og længe om dem. Efter vi gik fra den sidste konsultation, var vi begge overbeviste om at vi havde fundet nøglen til problemet. Nu et halvt… Læs hele historien “Parterapi august 2006”

Om jalousi

Om en jalousider tog over…. Min kæreste og jeg havde en uheldig start på vores forhold. Vi havde kendt hinanden længe og var nu kommet så tæt at det ville udvikle sig til et kærligheds forhold. Hun havde desværre kæreste på og jeg skulle til militæret. Men som sommeren skred frem fik hun slået op… Læs hele historien “Om jalousi”

Benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab

Kære Christel. Jeg har læst dit indlæg om benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab (og efterhånden også mange af de andre indlæg på din side). Indlægget ramte virkelig plet på, hvad jeg oplever lige nu, og det var på sin vis en lettelse at se, at der rent faktisk er nogle forklaringer på den type reaktion.… Læs hele historien “Benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab”

Kvinde (35 år)

Indlæg om Angst

Præstationsangst og eksamensangst m.v..

Jeg mødre ugentligt mennesker, der oplever præstationsangst eller eksamensangst helt inde på livet.
En præstationsangst og eksamensangst som naturligvis opleves forskelligt fra person til person, og som bl.a. gør sig gældende ved en indre proces, mentalt, følelsesmæssigt som fysisk, der forekommer skræmmende og uhåndterlig.

Mod eller krigstraumer.

Der er mange, der ønsker at føle sig mere modige.
Netop fordi, at mod hyppigt ses som en af de ressourcer, der er en modsætning til at være bange.
Jeg vil fortælle en case, som har haft berørt mig.

Konflikt

Konflikten har langsomt udviklet sig og har nået et stadie, hvor ingen rigtig længere ved, hvordan, hvorfor og hvornår præcist uoverensstemmelserne begyndte. Al almindelig samtale er opgivet. Man ønsker reelt ikke længere at komme til at forstå hinanden, men er optaget af, hvordan man kan finde svagheder i modpartens argumentation, for derefter selv at sætte ind med argumenter der spiller modparten ud.
Konflikten er åbenlys. Outputmål, værdier og samarbejde har fortabt sig i konfliktmudder. Bolden er sendt til hjørnespark og man går efter manden. Man kommunikerer nu udelukkende via sine forbundsfæller og undgår “de andre”, som man møder med himmelvendte øjne og nedladende bemærkninger.

Forhindringer eller blot nye udfordringer.

For at du som læser kan få indblik i, hvordan “forhindringer” kan komme til udtryk, har jeg valgt at give en række eksempler på dette.
Og måske nogle af eksemplerne kan genkendes også af dig.

Telefonskræk.

Jeg har en telefonskræk og angst – jeg er bange for og skulle ringe andre op!
Jeg har i tidens løb talt med mange, der i større eller mindre grad, lider af det, der populært kaldes for telefonskræk.

Mareridt.

Mareridt om natten i drømme.
Både i barndommen, ungdommen og voksenalderen oplever vi fra tid til anden at have mareridt.

At vågne med bankende hjerte, høj puls, og en frygt i kroppen. Fordi vi netop i en drøm har gennemlevet et uhyggeligt scenarium. Og som voks

Mysofobi angsten for snavs og eller bakterier

Mysofobi Angsten for snavs, og eller bakterier mv. kommer til udtryk på mange forskellige måder, som grundlæggende kan føres i to retninger.

Fobi – angst for at flyve – Flyskræk.

Der er ikke noget ualmindeligt eller unormalt i at mærke en smule frygt, når man sidder i en flyvemaskine og motorerne starter op. At mærke et sus i maven og have en ekstra adrenalin-reaktion er helt forståeligt. Det er jo mange tons, der skal op i luften og som regel i adskillige timer. Og da en del mennesker grundlæggende ikke kan forstå, at det kan lade sig gøre, er det fuldt forståeligt, at krop og sind reagerer kortvarigt. Det er ikke flyskræk.

Tandlægeskræk

Hvert enkelt menneske har sine egne grunde til at være bange – have angst for tandlæger og det, der foregår i selve tandlægestolen.

Naturligvis er det en form for intim behandling at skulle åbne munden, læne sig tilbage og tillidsfuldt stole på, at tandlægen gør sit job ordentligt.

Eksamensangst, Præsentationsangst – Klienberetning

Jeg blev kontaktet af moderen til en 15 årig pige.

Pigen, der nu går i 9. klasse og om nogle måneder har folkeskolens afgangseksamen foran sig, var frygteligt plaget af præsentationsangst.
Det var startet tilbage i 4. klasse, hvor pigen ved fremlæggelser i klassen, der ellers var tryg og god, var besvimet ved fremlæggelser og op til fremlæggelserne var plaget af stor bekymring og frygt og tit havde panikangstlignende tilfælde, af høj puls, rysten, uro, flugttanker osv.

Typer af angst

Social angst

Det er underordnet, om man er barn, ung, voksen eller ældre alle kan have behov for behandling af deres sociale angst. Alt for mange danskere plages af social angst i perioder af deres liv. Som enhver anden angst forekommer det forskelligt fra person til person, ligesom det forekommer i varierende grader. Social angst er ingen tjent med. Derfor er behandling af social angst væsentligt.

Læs mere...

 

Eksamensangst

Året igennem har jeg klienter der eksamen, og derfor lider af eksamensangst.
Klienter, der lang tid før eksamen er nervøse, bekymrede, bange og mister såvel fokus som koncentration, fordi frygten om eksamen fylder meget.

Det er forskelligt, hvad frygten handler om. De fleste har en eller flere personlige negative erfaringer fra tidligere eksamener, og frygter at en fiasko, hvor klappen går ned, man græder ukontrollabelt, man ryster over hele kroppen og har adskillige parallelle tankespor, der spænder ben for hinanden, gentager sig.

Læs mere...

Angst bange for åbne pladser

Når der om sommeren er friluftskoncerter, og når der om sommeren er markedsdag, holder personen, der lider af agorafobi sig langt væk.

Det at krydse en åben plads, det at opsøge nye situationer og det at forholde sig til større åbne områder er situationer, som mennesker med agorafobi slet ikke kan udholde.

Læs mere... 

Tandlægeskræk

Der er mange mennesker, der føler ubehag, angst og er bange for når de skal til tandlæge, men som overvinder det og får ordnet tænderne alligevel.

Nogle mennesker føler dog det, der i folkemunde kaldes tandlægeskræk. Dette betyder for dem, at de stort set aldrig, hvis overhovedet , går til tandlæge.

Det kan dreje sig om såvel børn som voksne. Som sådan, er der ingen øvre eller nedre aldersgrænse for tandlægeskræk.

Læs mere... 

Angstbehandling

Med angstbehandling kan man lære at kontrollere sin angst eller helt slippe af med den. Angst er noget, vi alle kender til. Følelsen af angst og det at være bange er noget, der hører med til det at være menneske, når vi ender i ubehagelige, fremmede eller decideret farlige situationer. Angsten tjener det formål, at den fortæller os, at vi skal være oppe på mærkerne, hvilket kan være en fordel i mange angstfremkaldende situationer. Der, hvor angsten bliver et problem, er når den bliver langvarig.

Angsten kan nemlig overbelaste vores krop og sind i det lange løb, hvilket gør det svært at leve et normalt liv. Også fordi der er mange, der skammer sig over det kontroltab, som angsten medfører – eller har svært ved at erkende, at de er bange. I sidste ende ønsker vi alle at være så fri fra angsten som muligt, så vi kan leve det lykkelige, positive og fulde liv, som vi ønsker os.

Noget må der gøres. For vi kan ikke udholde den store indre kamp, som angsten medfører, hvis vi ikke inspireres til noget andet og bedre. Jeg har haft stor succes med at anvende hypnose mod angst og har stor erfaring med hypnose som behandlingsform.

Behandling af din angst

Ingen fortjener at leve med angst. Derfor kan det være en god idé at gå i angstbehandling. Hvis du lider af angst. Hvad enten du lider af en decideret fobi eller har oplevet angst i forbindelse med en traumatisk oplevelse tidligere i dit liv. Angstbehandling kan komme dig til gode, fordi selv lærer at begribe og håndtere angsten og dens mange udtryk.

Da angsten både er en følelse, masser af tanker og forskelligartede fysiske tegn, kan det være svært at behandle den succesfuldt med medicin som eneste indsatsområde. I stedet går vi ved angstbehandlingen ind og arbejder med det problem, der forårsager angsten. Og ydermere er jeg ekspert i at punktere de tanker, der har opretholdt angsten og inspirerer dig til at tænke anderledes og frit om dig selv, dit indre og dit ydre liv.

Angstbehandling handler altså om at finde roden til angsten og arbejde hen mod at fjerne den helt. Og om at anskue angsten som en budbringer. Når du har begrebet budskabet og lært at tage ansvar for det, du har haft fortrængt eller manglet at forstå vigtigheden af, kan du mestre angsten i stedet for at den styrer dig.

Hvordan kan angstbehandling hjælpe dig?

Jeg anvender samtaleterapi, coaching og hypnose i en nænsom og effektiv kombination. Denne i mange år afprøvede kombination sikrer, at du atter kan tænke, tale, føle og trække vejret frit, også i de situationer, der førhen har fremkaldt angst. Du lærer at overvinde de indre negative processer, for så kan du vinke farvel til angsten for angsten.

Hvis du lider af angst, har problemer i forholdet, selvværdsproblemer eller noget helt fjerde, er jeg her for at hjælpe dig. Jeg er en engageret og erfaren NLP psykoterapeut, underviser, supervisor, coach og foredragsholder, der har mere end 20 års erfaring med at hjælpe mennesker med forskellige problemer og problematikker frem mod et bedre og mere lykkeligt liv.

Hvis du lider af angst, det kan være social angst, angst for berøring eller en anden for for angst – eller føler, at du kæmper alene og tit forgæves imod angst, og føler, at det påvirker dine forhold og din hverdag i en negativ retning, er du derfor altid mere end velkommen til at kontakte mig for at høre mere om angstbehandling.