SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

En blog om individuel terapi, parterapi, NLP, hypnose og coaching

Af terapeut
Christel Sonne Rasmussen

Søg blogindlæg

Dine pejlemærke og dit indre barometer

Hun havde en periode, hvor hun følte sig stresset. Hun kunne ikke samle sig, tankerne drejede sig om enten frem-eller fortid, hun var ikke tilstede, havde kort lunte eller græd for let, nåede ikke det hun satte sig for osv.
Hun opsøgte sin læge, og beskrev det, hun selv kaldte stresssymptomer. Lægen sagde: Sover du om natten, hvilket hun kunne bekræfte, for hun var uendeligt træt og sov tungt og sammenhængende hele natten.
Og så refererede hun for mig, at lægen havde sagt: Så er du ikke stresset. Men vil du have nogle cipralex (lykkepiller)?
Hun tog ikke imod pillerne og fik lært at stresshåndtere, og dette indlæg handler på ingen måde om lægen. For jeg er et menneske, der er mere end taknemmelig over, at der findes læger i dette land.

Telefon Coaching, eksempler på telefoncoaching

Telefon coaching og de temaer, fokuspunkter, som coaches, vil naturligvis variere.
Der er en overvejende forekomst af fokuspunkter over temaet:
“At tage beslutninger/at træffe det rigtige valg”.
Et par eksempler på telefon coaching for at gøre dette mere klart.
En telefon coaching handlede om, at en yngre mand, der var meget kompetent på sit arbejde, følte sig umådelig presset over, at han

Telefoncoaching

Telefoncoaching har især en berettigelse, når der er et akut behov for coaching, og det ikke lader sig gøre at mødes, af geografiske eller tidsmæssige grunde.
Jeg tilbyder telefoncoaching, enten som et forløb udelukkende bestående af telefoncoaching, eller som et forløb, varierende imellem personlig coaching og telefoncoaching.

Stress og værdier i privatlivet – arbejdslivet

“Et menneske, der er stresset, har kludder i sine værdier”, citat af Birgitte Jepsen, leder af Axept Coaching.
Jeg er uddannet stresscoach hos Birgitte Jepsen, som absolut må anses som en af de allerstørste kapaciteter herhjemme i forhold til såvel coaching som stresscoaching.

Og jeg hæftede mig ved denne enkle og meget mundrette udtalelse, som Birgitte i hendes inspirerende undervisningsform, gav udtryk for, da vi arbejdede med stress og værdier. Vi har alle sammen værdier i vores liv. Værdier kan beskrives på mange måder, og værdier kan bl.a. ses som::

Stress og stresshåndtering

Hvordan ved man, om man er stresset?
Det er blevet så almindeligt i Danmark at tale om, at man er lidt stresset, at det kan være svært for den enkelte at vide, om man virkeligt er stresset, når alt kommer til alt.
Lad mig fortælle en selvoplevet historie fra februar 2007:
Jeg sad i aftes på et pizzeria. Der sad 3 unge mennesker ved siden af os, de var i godt humør og dejligt energifyldte. Indimellem bemærkede jeg dele af deres samtale med hinanden. Jeg bed mærke i, at en af fyrene sagde “det stresser mig altså helt vildt, at vi skal have afleveret den opgave allerede på onsdag”. Og i deres ungdomsjargon sagde den anden, “taj, jeg tror sgu snarere, at jeg er ved at få en depression over det”, hvortil pigen svarede, “at nu måtte de holde op med at klynke så meget og så bare se at få skruen i vandet og få tingene gjort”.

Stresscoach – stresscoaching

Hvor det før har været almindelig coaching, karrierecoaching, lifecoaching, der har været omtalt, findes der nu også stresscoaching. Og det er et felt, der er vigtigt at hæfte sig ved.

Stresscoaching adskiller sig på væsentlige punkter fra almindelig coaching, og du bør, hvis du ønsker coaching i forhold til stress, absolut overveje at opsøge en stresscoach i stedet for en anden coaching form.

Lad mig forklare hvorfor jeg sætter dette op som et stærkt postulat.

Søvnproblemer og stresscoaching

Men netop, når talen falder på søvn, og det at sove dybt og sammenhængende, at kunne falde i søvn og igen være i overensstemmelse med den oprindelige biologiske rytme imellem aktivitet og hvile, er der et tankevækkende og uhyre interessant aspekt.

Søvnforstyrrelser eller søvnløshed grundet stress

Der er meget at gøre, når et menneske har oplevet søvnforstyrrelser eller søvnløshed grundet stress.
Og i de allerfleste tilfælde er det så let at gøre noget ved det, at de, som selv i månedlange søvnforstyrrede perioder, med det samme genvinder en naturlig søvnrytme. Det er naturligvis store ord, og samtidig vil jeg lade det være sagt, at det der i de allerfleste tilfælde vedrørende søvnforstyrrelser gør forskellen, er, at stresscoaching med søvn som fokuspunkt orienterer sig imod at klæde mennesker på med præcise værktøjer, der gør, at man føler, at man selv har kontrol over sin søvn. Jeg coacher adskillige mennesker om ugen, der har problemer med deres søvn. Og da det i mange tilfælde er stressrelateret, kan søvnproblematikken sjældent stå alene. Mange oplever, at det ikke at kunne sove, det ikke at kunne falde i søvn, det at sove let og vågne alt for mange gange, og det at vågne udmattet og uudhvilet er ligesom den gamle gåde om, hvem der kom først: hønen eller ægget.

Teambuilding – Stress i teams / på arbejdspladsen

Stresscoaching som en del af teambuilding.
Stress er ikke en sygdom, så det lyder måske lidt misvisende, at sige, at stress smitter. For ordet “smitter” kan jo relateres til sygdom. Men tænker man på, at glæde også smitter, at en latter kan være smittende, at en løftet og let stemning har en positiv indvirkning på os som mennesker, ja så er det i denne terminologi, at jeg tænker stress som smitsomt..

Stresscoaching

Hvor almindelig coaching er fremadrettet og arbejder med et fokuspunkt, sat af fokuspersonen, er der den forskel, at stresscoachen har så stor en indsigt og viden om stress, at coachen i højere grad anviser værktøjer og teknikker, så den stressede person igen kan falde mere og mere til ro, og i højere og højere grad selv opleve at have indflydelse på egen situation, fysisk, psykologisk og socialt.
Hvor en almindelig coaching, der ikke omhandler stress, orienterer sig imod at fokuspersonen selv sætter mål, tager ansvar for disse og motiveres og guides til at indfri disse indenfor en realistisk tidsramme, hjælper stresscoachen med at forklare, hvilke forudsætninger, der skal være til stede, for at mål indfries.

Seneste blogindlæg