Indflydelse, interesser og muligheder

Indflydelse, interesser og muligheder og samt de ukontrollable felter

Indflydelse, interesser og de ukontrollable felter

Vi ønsker som mennesker at have indflydelse på vores egne liv.

  • Det være sig området, der hedder “vores eget personlige liv”, “job”, “fritid” og “familie” m.v..

I den forbindelse er der tre ting at gøre sig helt klart.

Vi har indflydelse på det, som vi selv vælger. Valg, hvor vi eksempelvis siger:

Vi kan sætte os mål og generere adfærdsmønstre, der bringer os fremad.

Indflydelse-interesser-og-de-ukontrollable-felter-1

Nogle områder i vores liv er det, der kaldes interessefeltet.

Det betyder, at vi som mennesker kan gå rundt og have en del interesser i, at andre laver sig om eller gør noget andet.

Eksempelvis kan man ønske, at ”bare min kæreste/samlever ville være mere sød imod mig/bare mine børn ville tale mere respektfuldt og ikke ville slås så meget indbyrdes/bare min chef ville respektere mig/bare jeg kunne få en bedre økonomi/det kunne være dejligt, hvis jeg kendte nogle mere interessante mennesker og kunne komme i kontakt med flere “kendisser”– eller hvad man nu går rundt og har af ønsker.
For der er ikke noget galt med ønsker.

Man skal bare gøre sig klart, at andre mennesker ikke nødvendigvis laver om på sig selv, bare fordi at vi ud fra vores synspunkt synes, at det vil være dejligt eller belejligt. Og at hvis man vil, ja så vil de være muligt at flytte nogle aspekter i dette område sådan, at det bliver klart for én selv, hvad man selv kan gøre, så man netop ikke øger sin frustrationsgrad over, at andre ikke fatter, hvad man har behov for, men snarere tænker ind: “hvordan kan jeg sige/signalere mine behov”, så de mennesker eller aspekter, det omhandler, at det kommer indenfor min egen rækkevidde.

Nogle gange vil man med tydelighed og vedholdenhed kunne flytte et interessefelt til et indflydelsesfelt, andre gange vil man ikke kunne det.

Jeg kender mange, der ønsker at lave om eller “åbne øjnene” på deres partner. Nogle gange er det muligt, nogle gange er det ikke.

Og så er der et felt, der hedder de ukontrollable felter.

Det betyder, at der er omstændigheder, vi ikke har indflydelse på, og derfor må acceptere.

Vi har ikke indflydelse på vejret. Vi har ikke indflydelse på, om et menneske dør. Vi har ikke indflydelse på, i hvert fald ikke altid, om vi bliver fyret. Vi har ikke indflydelse på, at renten stiger eller falder.

Når man gør sig klart, hvad der lige nu, er ukontrollabelt. Kan vi tage det valg, at vi kan sige til os selv okay, sådan er det” – “jeg accepterer det” og “det er en omstændighed, jeg finder fred med, i stedet for at kæmpe imod den”.

Min inspiration til dette er Stephen R. Covey bog “7 gode vaner”, men er også et kriterium, jeg anvender i mit eget liv.

Som du måske har læst ved at læse min profil, ja så er jeg blevet blind indenfor de seneste 6 år i mit liv. Det er en livsomstændighed, der er ukontrollabel for mig. Det er sådan, det er. Og så må jeg bare få det bedste ud af det. Og da jeg har gjort mig klart, at det ikke er synet, der skaber livskvaliteten for mennesker (for så ville det jo kun være blinde mennesker, der havde det svært og alle seende mennesker ville leve udmærket), ja så har jeg valgt at “sådan er det bare”, og øver mig dagligt i at finde ud af, hvad det netop er, jeg kan se, selv om jeg er blind”.

For jeg har det tit sådan, at det var først, da jeg blev blind, at jeg lærte at se. Se også min profil

Min pointe er.

  • Adskil tingene, arbejd på det der har betydning for dig, og accepter det, du ikke har nogen indflydelse på.

Det er dig, der vælger.