SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Stresscoaching adskiller sig fra almindelig coaching på flere områder.

Hvor almindelig coaching er fremadrettet og arbejder med et fokuspunkt, sat af fokuspersonen, er der den forskel, at stresscoachen har så stor en indsigt og viden om stress, at coachen i højere grad anviser værktøjer og teknikker, så den stressede person igen kan falde mere og mere til ro, og i højere og højere grad selv opleve at have indflydelse på egen situation, fysisk, psykologisk og socialt.

Hvor en almindelig coaching, der ikke omhandler stress, orienterer sig imod at fokuspersonen selv sætter mål, tager ansvar for disse og motiveres og guides til at indfri disse indenfor en realistisk tidsramme, hjælper stresscoachen med at forklare, hvilke forudsætninger, der skal være til stede, for at mål indfries.

Da det jo er sådan, når man er stresset, at det, man mangler allermest er overblik, kontrol og nærvær, er stresscoachen, hyppigt i starten af et forløb, den person, der kan hjælpe med at få greb om den aktuelle situation igen. Ved at vise og instruere fokuspersonen i, hvad der er vigtigt at begribe og vigtigt at håndtere.

Hvor en fokusperson i almindelig coaching tit selv har overskud og overblik, men blot har brug for assistance til at vinkle og berige mere afgrænsede og specifikke fokuspunkter, er det sådan med stresscoaching, at der fokuseres på den aktuelle situation.
At der i stresscoaching er plads til at høre om kroppen, følelserne, tankerne, handlingerne, relationerne, jobbet og hvad der ellers er på spil. Så fokuspersonen, der netop hungrer efter omsorg og føler sig alt for “snøret sammen”, i et behageligt tempo, oplever, at der løses op for de knuder og spændinger, der har forhindret glæden, overblikket, kontrollen og evnen til nærvær.

Det betyder, at stresscoahcing giver enkle og anvendelige værktøjer.

  • Værktøjer til at kunne give slip på fysiske spændinger.
  • Værktøjer til at kunne begribe og håndtere den bekymring, nervøsitet, uro, rastløshed, irritabilitet, forvirring, tristhed, kort sagt, al den variation, der kan foregå følelsesmæssigt.
  • Det betyder, at stresscoaching giver værktøjer til at begribe og håndtere den mangel på indflydelse og mangel på overblik, som et stresset menneske kan opleve, såvel fagligt som socialt.
  • Det betyder, at stresscoachen i et forløb, baseret på tillid og kontakt, øser af et overskud og en interesse, der heler og beriger i sig selv.

Stress kan påvirke alle planer i et liv. Og mange henvender sig sent til en stresscoach. Fordi signalerne kan ændre sig. I en periode har man måske ondt i maven, i en periode sover man dårligere, i en periode mangler man selvtillid, i en periode skændes man for meget med de nære, eller lukker sig mere og mere inde. Og den, der i mange tilfælde sidst erkender, at det nok er ved at være på tide at gøre noget andet, er som regel en selv.
Det har vanligvis ikke skortet på kommentarer fra familien om, at man “altid er sur”, “altid er så træt”, “at man altid skal på arbejde”, “at man slet ikke virker glad mere” osv.

Måske har man også bemærket bekymrede blikke fra kolleger, men har ikke kunnet modtage den omsorg eller interesse, de måske har vist for ens person.
Man går nemlig tit som menneske og bilder sig ind, at “det jo kun er i en periode, at man har travlt, og at det snart går over”. Man begynder at bilde sig ind, at det bliver bedre i morgen, og at man altså må se at tage sig lidt sammen, og at man da godt kan styre det.

Og sagen er mange gange, at man har styret sig selv så meget, taget sig så meget sammen, at man synes, at man er blevet mere og mere snøret sammen, og at det er en af grundene til, at man faktisk ikke rigtigt kan få gjort noget ved det. For hvordan får man snøret op, når det hele begynder at blive mere og mere uoverskueligt, og spekulationer om både fremtid og fortid hele tiden kører indeni?

I stresscoachingen tager man derfor i langt højere grad, som nævnt, udgangspunkt i den aktuelle situation, fordi det er væsentligt og vigtigt igen selv at kunne være mere til stede her og nu. Det er væsentligt, at den selv-omsorg og indre ro, som begynder at blive en fjern og forgangen og nu uopnåelig tilstand, kommer inden for egen rækkevidde igen.
Det er slet ikke så svært. Man kan bare ikke selv. Man skal guides og støttes.

Det er meget væsentligt at bemærke, at stresscoaching ikke er terapi.
Der bearbejdes ikke fortidige traumer i stresscoaching, der bruges energi på at øge nærvær, genskabe overblik og finde enkle og overkommelige måder at få indflydelse/kontrol på igen. Enkelt sagt: det at begribe og det at håndtere er det, der er centralt i stresscoaching. Og stresscoachens fornemste formål er at vise, hvordan man med enkle praktiske og mentale værktøjer og handlinger kan skabe størst mulig effekt ud af mindst mulig indsats.
For det er jo ikke ligefrem overskud, en stresset person, indeholder. Og derfor er det mere end almindeligt vigtigt, at det er enkelt og overkommeligt at modtage stresscoaching.

Jeg glæder os til at guide og hjælpe, motivere og forenkle også din aktuelle situation.

Så du både registrerer, mærker og signalerer, at du igen er på sporet af det liv, hvor du lever og ikke den tilværelse, hvor du overlever, stresset og urolig.

– Christel

 

Af Christel Sonne Rasmussen - 31 jan, 2007

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: