SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Stresscoaching er en målrettet måde til at komme ud af dine søvnproblemer på.

Jeg vi gerne invitere til at fortælle om underbevidstheden. Kun et lille uddrag, ganske vist, for mange har undersøgt dette mere end mig.

Men netop, når talen falder på søvn, og det at sove dybt og sammenhængende, at kunne falde i søvn og igen være i overensstemmelse med den oprindelige biologiske rytme imellem aktivitet og hvile, er der et tankevækkende og uhyre interessant aspekt.

Aspektet handler om, hvordan man med enkle værktøjer positivt tilfører en hjælp til at genoprette en søvnrytme, og dermed er på sporet af samarbejdet mellem bevidstheden og underbevidstheden.

Et stresset menneske, og bemærk, at stress kan vise sig på mange måder. Også flere end dem, jeg nævner her. Har tit søvnproblemer. Og er kommet væk fra at være i kontakt med systemets naturlige evne til at falde i søvn og få den hvile, der er nødvendig, for at de talløse processer, der skal styrke og opretholde balancen, fungerer.
Et stresset menneske oplever tit, at det at sove bliver noget, man tænker meget over. Og det er velkendt indenfor psykologien, at søvn og psyke hænger meget sammen. Vi ved det fra de perioder i vores liv, hvor vi har oplevet eksempelvis chok, har været i kriser eller overgangsperioder, har været bekymrede grundet økonomi, fyring mv., ja da bliver søvnen ofte noget, der udebliver eller noget, der bliver usammenhængende.
Og hvad er det egentligt, der sker ?
Hvad er det, der gør, at underbevidstheden pludseligt blokerer i forhold til at gå ind i den lettere rem – søvn og senere den dybere delta-søvn

Jeg vil her beskrive noget af det, der sker, i en forholdsvist enkel version, og give et par eksempler på, hvad der vil være med til at låse “portene” op til både rem – søvnen og den dybere søvn igen. Samtidig vil jeg understrege, at jeg anbefaler, at man, hvis man vil arbejde med sin søvn, får et sammenhængende coachingforløb, netop for også at tage hånd om de faktorer, der har udløst og opretholdt stress..

Underbevidstheden, som vi kender den, er primært billedstyret, dvs. at vores underbevidstheds sprog består af billeder og symbolske repræsentationer, er kronologisk. Det vil sige, at underbevidsthedens arbejde, forklaret i en meget forenklet form, er som et spillebræt.

Mens du læser dette, så tænk på et Matador-spil. Der er et START-felt, og man bevæger sig så fremad, med uret, og besøger undervejs de forskellige felter; nogle felter, man kan bygge på, nogle felter, man kan vente på, nogle felter, hvor man kan prøve lykken, nogle felter, hvor man ryger i fængsel, for til sidst at komme til slutfeltet; ja du kender garanteret spillet.Når underbevidstheden – og de øvrige bevidstheder – er belastede, søger underbevidstheden igen og igen at komme over de felter, hvor belastningen er størst. Fordi disse knuder af bekymring, forstærket cortisol produktion, irritation, forvirring, smerter mv. opfattes som nogle af de felter på spillebrættet, som skal overvindes. Men når en stress har været længerevarende, støder underbevidstheden på det samme problem igen og igen. Og billedligt talt vil det være som, at man har sin lille bil på matador-spillebrættet, og bliver slået tilbage til start. Og må prøve igen.Dette er en af forklaringerne på, at mange, i stressede perioder, oplever, at de ikke kun om eftermiddagen tager deres arbejde med hjem. De “arbejder” skam videre om natten.

En kvinde, der havde en stresset lederstilling, hvor der var mange konflikter, fortalte, at hun om natten i en lang periode, konstant drømte, at hun stod på et lager med en kæmpe bunke kasser og pakker, som hun sorterede og satte på hylder. Men det var en uoverkommelig og kæmpe bunke, som hun aldrig nåede at blive færdig med. Denne drøm gentog sig igen og igen. Det er forståeligt, at kvinden ikke var udhvilet om morgenen, når hun vågnede.
Hun begreb, da vi talte om nattens arbejde, at denne drøm ønskede at pege på, at det arbejde hun havde, bød på for store krav og samtidig var et billede på, at underbevidstheden ikke kunne komme over dette “felt på matadorpladen”, men startede forfra igen og igen.

I det underbevidste drømmesprog vil nogle opleve, at de genoplever en trafikulykke igen og igen, andre at de ser deres ægtefælles begravelse igen og igen, soldater oplever, at krigsscener forfølger dem om natten mv. underbevidstheden forsøger at finde balancen igen, men når hele systemet er overbelastet, har det ikke kræfterne eller rettere teknikkerne til at løse knuden op.
Og en grundlæggende forklaring er denne omtalte kronologi, som underbevidstheden arbejder efter..

Det er så interessant, og i øvrigt en teori, som bl.a. de kyndige NLP- folk som John Grinder og Richard Bandler fandt ud af. Nemlig at sindet kun kan opretholde et traume, en fobi, en uløst knude, ved at huske den i den oprindelige form, billede for billede, scene for scene, situation for situation, og i kronologisk form..

Måske er du allerede ved at indse, hvad min pointe er. Min pointe er, at man i det øjeblik, at man er klar over, at ens underbevidsthed i deaktiveringsperioden om natten, tilføres et bevidst “break”, der stopper kronologien og evt. ændrer den knudrede kronologi, ja så har det en afgørende effekt.

Og pointen er hermed at forstå den stærke effekt, som kommer af, rent mentalt, at ændre kronologien. Og allermest enkelt gøres dette ved at “tænke baglæns” eller tænke de scener, man gennem går om natten, i omvendt rækkefølge, altså omvendt kronologi.

Det er altså en pause fra kronologien, der er brug for. Så systemet får muligheden for at komme til et nyt og mere kontrolleret “start – felt”..
Det er altså en pause fra kronologien, der er brug for. Så systemet får muligheden for at komme til et nyt og mere kontrolleret “start – felt”.

Jeg vil her give nogle enkle teknikker, og vil kunne give dig endnu flere, hvis du ønsker coaching.

Og igen understreger jeg, at det er vigtigt at forholde sig til sin søvn, men at det også er fremmende at få afklaret, begrebet og håndteret de aspekter, i tiden og i den aktuelle situation, der har gjort, at man er blevet stresset og måske derfor søvnløs.

Et stærkt break at foretage er at holde sig vågen en hel nat. At beslutte sig for slet ikke at sove. Og holde sig oppe og i gang. At gennemføre den følgende dag i vågen tilstand og så endelig den følgende aften gå i seng.
Så får systemet brudt sin kronologi.
Det er ikke alle, der har brug for dette, og mange, der har været søvnforstyrrede i en periode, tænker, at et sådant break er uoverkommeligt. Det er det ikke, men er ikke nødvendigvis det første træk, man behøver at tage.
Andre kan, når de går i seng, begynde at gøre ting baglæns, udelukkende på et mentalt plan. Man kan gennemgå sin dag, som en indre film, der ses baglæns. Dvs. at tænke sin dag igennem, startende fra aftenen, og scene for scene tænke dagen baglæns. Kan man oven i købet se for sit indre blik, at man bevæger sig baglæns i de indre billeder, taler baglæns osv., er kronologien fuldstændigt brudt, og der tilføres en enorm aflastning til systemet.

Man kan stave ord baglæns.

Man kan tænke de mareridt, man evt. frygter, baglæns. Så man starter i den sidste scene og som et dias-show ser mareridtet som en indre baglæns film.
Man kan også lave fysiske ritualer, som at man sætter en lydbog på, inden man går i seng og falder i søvn til denne. Hvis man vågner, tænder man båndoptageren igen, så man ikke lytter til sin egen tankekværn om, hvorfor man ikke kan sove, men lytter til et andet menneskes stemme, en ny historie.
Man kan lave et fysisk break ved at stå op, vende pude og dyne, gå ud og skylle håndled og fodled for at få aktiveret energien til de yderste led, og så gå i seng igen.Har man problemer med for megen mavesyre, kan man stå op, drikke et glas mælk, spise en banan og så gå i seng igen. Og igen lave en “baglæns” tankegang, indtil man atter falder i søvn..
Der er så uendeligt mange virkningsfulde ting, man kan gøre. Så man igen føler, at man har kontrol over indsovningsfasen og de stunder, hvor man evt. vågner om natten.

Husk:
Bryder man kronologien, den evige køren – rundt på matadorbrættet, vil underbevidstheden lave en ny runde, mere befriet, mere parat og mere forløst, uden at man behøver at gøre det store for det.
For systemet kan godt sove. Og de fleste voksne mennesker sover i gennemsnit 7 timer hver nat. Og mere behøver underbevidstheden ikke, for igen at kunne aktivere de processer, der sikrer at en større ligevægt og et større overskud vågner igen.

Et menneske, der har været søvnforstyrret i en periode, tror mange gange, at hvis man bare kommer til at sove igen, ja så bliver alting godt. Og det er naturligvis ikke virkeligheden. For så skulle alle mennesker, der sover hver eneste nat, jo være problemfri og ligevægtige. Hvilket jo ikke er tilfældet.
Det er ikke søvnen alene, der giver en balance i et liv. Men søvnen er et fint fingerpeg med hensyn til, hvordan man egentligt har det.

Søvnen er naturligvis meget vigtig, og jeg gentager, at hvis du igennem dit liv har haft søvnforstyrrelser og er i en sådan periode igen, ja så giv dig selv den gave at få stresscoaching til at få løst knuderne op. For du trænger til det og fortjener det og skal se et fravær af søvn som et tegn fra såvel din krop og psyke på, at der skal tages hånd om problemstillinger, som du af den ene eller anden grund har haft gjort dig blind overfor.

Jeg praktiserer stresscoaching i Kolding.
Hvis I er en gruppe, der ønsker stresscoaching eller foredrag om stress og søvn, er i naturligvis meget velkomne til at kontakte mig på følgende telefonnummer eller mail.
75 53 78 03 Mobil 20 66 88 03
Eller
christel@sonnnerasmussen.dk

venlig

hilsen
Christel Sonne Rasmussen

Af Christel Sonne Rasmussen - 4 feb, 2007

Læs mere i samme kategori:

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: