SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Søvnforstyrrelser eller søvnløshed grundet stress.

Der er meget at gøre, når et menneske har oplevet søvnforstyrrelser eller søvnløshed grundet stress.

Og i de allerfleste tilfælde er det så let at gøre noget ved det, at de, som selv i månedlange søvnforstyrrede perioder, med det samme genvinder en naturlig søvnrytme. Det er naturligvis store ord, og samtidig vil jeg lade det være sagt, at det der i de allerfleste tilfælde vedrørende søvnforstyrrelser gør forskellen, er, at stresscoaching med søvn som fokuspunkt orienterer sig imod at klæde mennesker på med præcise værktøjer, der gør, at man føler, at man selv har kontrol over sin søvn. Jeg coacher adskillige mennesker om ugen, der har problemer med deres søvn. Og da det i mange tilfælde er stressrelateret, kan søvnproblematikken sjældent stå alene. Mange oplever, at det ikke at kunne sove, det ikke at kunne falde i søvn, det at sove let og vågne alt for mange gange, og det at vågne udmattet og uudhvilet er ligesom den gamle gåde om, hvem der kom først: hønen eller ægget.

For mange siger:
Jeg havde en periode, hvor søvnforstyrrelsen begyndte at sætte ind, og nu er jeg så træt og udmattet, at det påvirker alle områder af mit liv, og nu er det sådan, at jeg slet ikke kan tænke på andet end at sove, men også frygter at lægge mig til at sove. Jeg hører adskillige, nærmest enslydende versioner af, at mange er begyndt at frygte aftenen eller natten, fordi de kan mærke, hvor trætte de er, men ikke kan finde den ro, der gør, at de falder i søvn, og så begynder at blive bange for ikke at kunne sove.
Jeg hører beretninger om mennesker, der har så hårdt brug for søvnen, at de “sparer den op”. På den måde at forstå, at de godt nok er dødeligt udmattede, eksempelvis om eftermiddagen, men hellere vil vente med at sove til om aftenen, hvis de altså kan.

Jeg har hørt denne måde at forsøge at håndtere søvn på så mange gange, at jeg gerne vil slå en ting helt fast.

Hvis du, som læser dette dokument, er søvnforstyrret, bl.a. på grund af stress, bekymringer mv., så læg dig til at sove om eftermiddagen, hvis det er muligt for dig. Spar ikke søvnen op. Hvorfor jeg foreslår dette, vil jeg gerne forklare.

Som det kan læses i flere af bøgerne om stress, hvor der hyppigt er afsnit om søvn, viser det sig, at vi hver eneste nat har 3-4 søvnperioder. Søvnperioder, der består af en afveksling imellem det, der kaldes rem – søvn, deltage – søvn og så rem – søvn igen. Det betyder, at vi, når vi falder i søvn, først er i en lettere søvnfase, hvor vi drømmer, derefter sover dybere/deltasøvnen og derefter har en drømmesøvn igen og rem – søvn. Afhængigt af, hvorvidt man sover 6 eller 9 timer, vil disse perioder gentages igennem natten. Vi vågner forholdsvist let fra en rem – søvn, men tager længere tid om at vågne fra en deltasøvn.

Udover at underbevidstheden i rem – søvn bearbejder de daglige indtryk, vi har haft, så sker der det i deltasøvnen, at alle de positive og energigivende stoffer som både kemisk og hormonelt produceres i kroppen og psyken, genbalancerer vores system. Og derfor er det afgørende og vitalt, at vi flere gange befinder os i deltasøvnen. Lidt populært sagt kan man sige, at det er i deltasøvnen, at “guldet” findes.

At det er her, at vi lader op og kommer i kontakt med vores systems selvhelende kræfter. Altså kan vi, ved en eftermiddagslur, også befinde os mere eller mindre kortvarigt i en deltasøvn, og derfor er det, at jeg anbefaler, at man ikke “sparer søvnen” op fordi det blot er at øge ubalancen i ens eget system. Jeg har mange enkle mentale teknikker, som gør, at man kan falde i søvn igen, og sove dybere og mere vedvarende, så man igen kan lære sit system, at man sover om natten, og er vågen og aktiv om dagen. Mange gange kan det ikke stå alene udelukkende at coache i forhold til søvn. Men da det er så basalt for os at sove og blive mere “almindelige” mennesker igen, er det tit en god forudsætning for at coache videre med hensyn til at begribe, hvad det er der startede stress, og opretholder stress, så man kan håndtere både sin mentale, følelsesmæssige, sociale og enhver anden form for stress, man måtte have. Jeg coacher individuelt i søvnproblematikker. Bemærk, at ethvert coachforløb består af minimum 3 coachingsamtaler.

Jeg glæder mig til at hjælpe dig!
Venlig hilsen
Christel Sonne Rasmussen

Af Christel Sonne Rasmussen - 3 feb, 2007

Læs mere i samme kategori:

Foredrag i at formulere en stresspolitik.

Der laves rygepolitik i stort omfang i Danmark for tiden. Mange af disse rygepolitikker er enkle, fordi det er så konkret med røg, og fordi så mange undersøgelser peger på, at røg er usandsynligt farlig. Derfor er der rygepolitikker, der forståeligt nok indeholder et forbud mod røg.

Stresshåndtering om forebyggelse og håndtering af stress

Stresshåndtering – Lær at tackle din stress, før den tackler dig.
Stresshåndtering, tid og prioritering.
Prioritering er væsentlig indenfor stresshåndtering.
Det fælles grundvilkår er, at vi har lige megen tid.

Vi mennesker har ikke den samme historie. Vi har ikke det samme helbred. Vi har ikke den samme tankegang. Vi har ikke den samme tro. Vi har ikke det samme netværk. Lad os hylde forskelligheden, men gøre os en ting helt klart.
For der er en faktor, som vi som mennesker har lige meget af, om vi lever nord eller syd for ækvator, er hvide, velhavende, arbejdsomme eller ej.

Vi har lige megen tid.
Alle har vi 24 timer i døgnet. Intet mere, intet mindre.

Stresspolitik – Udarbejdelse og af stresspolitik

Stresspolitik, hvorfor og hvordan?
Stresspolitik handler om rådgivning.
Hvad en stresspolitik bør indeholde.
Stress har stor indvirkning på effektiviteten og arbejdsglæden.

Det er tankevækkende, at det i løbet af kort tid er lykkedes at indføre en rygepolitik, ikke kun på den enkelte virksomhed, men på landsplan.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: