Skilsmisse fordi – Jeg elsker ikke mere

Skilsmisse jeg elsker ham / hende ikke mere, gnisten mangler.

“Jeg vil skilles, for jeg elsker ikke ham / hende mere”

Denne udtalelse er ikke ny for mig. Naturligvis findes den i utallige versioner, lige fra, at man er vokset fra hinanden, at man ikke længere er erotisk tiltrukket af hinanden, at forelskelsen og gnisten er helt væk, og at det har været drøjt og trælsomt i så lang tid, at det virker meningsløst at fortsætte.

Min oplevelse er, at mange opsøger mig, for at spørge, om det mon er muligt at finde gnisten igen, og om jeg vil vurdere, at parforholdet har noget i sig og om det kan bestå.

Jeg oplever ikke, at min rolle er at vurdere eller dømme, om forhold kan bestå eller ej. Min rolle er at være undersøgende og afklarende og at give folk deres nuancer tilbage, så de kan se og mærke, hvilke værdier de nu i deres liv vil bygge en tilværelse op på.
Dette kan jeg illustrere med en lille historie, en japansk zen-buddhistisk historie, som både vækker til latter og eftertanke:

En zen-mester og hans discipel går en tur ved aftentide. Solen er gået ned, og månen kommer frem på himlen. Da spørger mesteren: Hvad er vigtigst, solen eller månen?
Disciplen tier længe og kan ikke svare på spørgsmålet.
Hvorefter mesteren lakonisk svarer: “Månen er vigtigere end solen, for det er vigtigere med lys om natten end lys om dagen.”

Ja, denne historie fortæller så enkelt, at det ikke er muligt at adskille fænomener fra hinanden. Og når par i krise spørger mig, hvad de skal gøre, når gnisten er væk, og de spørger mig, hvad de skal gøre, når de ser deres partner som deres bedste ven, men ikke som deres kæreste længere, ja så går arbejdet i gang med hensyn til at afklare, hvad det egentligt er, som er vigtigt.

For når gnisten i parforholdet føles forsvundet, og når tankerne og drøftelserne om skilsmisse har været mange og lange, ja så er tankegangen jo orienteret om at gå eller at blive, og på en måde derfor placeret i et sort/hvidt felt. Som spørgsmålet om månen eller solen er vigtigst. Og svaret er, at både solen og månen er vigtigt. Det ene udelukker ikke det andet.

Men når gnisten ønskes vækket, er det nødvendigt at vide, hvordan hver enkelt person i parforholdet definerer gnist.

Det er nødvendigt at afklare, hvad parret gjorde før i tiden, bevidst som ubevidst, for at holde gnisten ved lige.

Og det er nødvendigt at lytte til, hvordan de to parter mener, at gnisten er forsvundet. Der ligger jo altid noget eller meget til grund for, at en forelskelse forsvandt.

Så det bliver helt naturligt en undersøgelse og en rejse for hver af parterne, tilbage til hinanden, væk fra tankerne om skilsmisse og væk fra den fastlåste konklusion om, at gnisten er væk, til en orientering imod at give sig selv og hinanden en chance.

Jeg tager således ikke beslutningen for nogen par, om de skal søge skilsmisse eller ej. Kun parterne selv kan afgøre dette. Jeg ved bare, at hvis I vil, ja så er der mange og fine uudforskede felter, der kan føre Jer dels tættere på Jer selv, dels tættere på hinanden.

Det kræver en indstilling og en villig attitude fra begge parter, ingen tvivl om det. Men mit mål er ikke, at der er nogen, der skal laves om. Mit mål er at udvide det indre synsfelt og at invitere til et fornyet fokus på sig selv og hinanden. Som jeg har skrevet adskillige gange på denne hjemmeside, er min personlige holdning, at der, hvis der er børn i forholdet, er meget at kæmpe for.

Er I klar?

Skilsmisse fordi – Jeg elsker ikke mere.

Er I ikke klar endnu? Så læs mere her om skilsmisse fordi Jeg elsker ikke mere.

Nedenfor har jeg listet nogle forskellige indlæg jeg også har skrevet om skilsmisse.

Om skilsmisse – Skal vi skilles eller ej?

Nu siger kalenderen, at vi snart er midt i januar og efterdønningerne efter julen er ved at lægge sig.

På samme måde som der er kølvand efter en båd, oplever jeg som parterapeut hvert eneste år i januar, – og hvert eneste år efter sommerferien, at tilgangen af mere end kriseramte par, der overvejer eller vil afklares med hensyn til skilsmisse, kontakter mig.

De 3 grupperinger, der i særdeleshed kontakter mig mht. at de vil skilles, og de er:

Læs mere her.

Når kvinder mister gnisten, følelserne og ønsker skilsmisse.

Når kvinder mister følelserne for deres mand/kæreste og ønsker skilsmisse.

Jeg har skrevet mange indlæg på denne blog om utroskab og håndtering af dette. Mange indlæg om mænd og kvinder, og mange svar på de af jer, der vækkes af virkeligheden, når jeres partner siger stop eller gør klart, at der er krise og eventuelt tegn på opbrud med separation og skilsmisse som mulige følger.

Læs mere her om.

Skal jeg kaste håndklædet i ringen, for jeg magter ikke mere?

Flere gange ugentligt sidder jeg med par eller får forespørgsler, hvor udtrykket ”skal jeg kaste håndklædet i ringen” eller ”jeg overvejer at kaste håndklædet i ringen”, eller ” hvis der ikke sker en ændring nu, er jeg nødt til at kaste håndklædet i ringen”, benyttes.

Læs mere her om.

Vi gik i parterapi og fandt igen gnisten i vores parforhold.

Vores historie om at gå i parterapi.

Jeg har valgt at fortælle vores historie om at gå i parterapi, da det virkelig har ført vores liv tilbage i den rigtige retning.

Læs mere her om.

Hvorfor overhovedet gå i parterapi?

Gør I hinanden gode?

Når et forhold er blevet kompliceret, er der altid grunde til det i det enkelte pars historik. Når disse aspekter er talt igennem, og det er blevet klart, hvor der skal sættes ind, er det for mig at se lige så nødvendigt at afklare, hvordan den eventuelt fastlåste situation kan løsnes, og hvordan I selv kan puste liv ind i forholdet.

Det er grunden til, at jeg ofte stiller det spørgsmål, der meget enkelt lyder:

Hvornår har I det bedst?

Læs mere her om.

Jeg vil skilles, for jeg elsker ikke ham / hende mere

Skilsmisse jeg elsker ham / hende ikke mere, gnisten mangler.