Parterapeut – Jeg er en dygtig og erfaren parterapeut

Når ens parforhold/ægteskab er kørt skævt har man brug for en god, dygtig samt erfaren parterapeut

Behovet og interessen for at opsøge en parterapeut er vokset igennem de seneste 10 år i Danmark.

Hvor tendensen førhen var, at en parterapeut opsøgte man kun som den allersidste udvej for at afklare, om der overhovedet var noget at stille op, er tendensen heldigvis ændret. På denne side af årtusindskiftet retter flere og flere nu blikket imod at opsøge en parterapeut for at begribe de mønstre, der er komplekse og besværlige, og for at få redskaber, så man sammen kan håndtere konflikter og opbygge og opretholde fortrolighed, nærhed, glæde, samhørighed ømhed osv.

Der er forskellige grunde til, at et par tager kontakt til en parterapeut.

Nogle gange er der flere grunde. Andre gange er det en præcis men vedholdende problematik, man ønsker hjælp til. De hyppigste grunde for at vælge parterapi er:

 • Manglende nærhed, manglende intimitet.
 • Mangelfuld og konfliktfyldt kommunikation.
 • Manglende opbakning og samarbejde, primært orienteret imod opdragelse og håndtering af børn.
 • Prioriteringer, som kommer til udtryk via at den ene prioriterer arbejde højt, hvor den anden part føler sig “taget for givet” og sat på “stand by”.
 • Utroskab.
 • Jalousi.
 • Ubalance imellem forventninger og ressourcer, herunder at parret ikke har en grundlggende enighed om, hvad der er vigtigt at lægge vægt på.
 • Stress eller sygdom.
 • Manglende gnist.
 • Eller pga. skuffelser

Som parterapeut er det væsentligt at hjælpe med at afklare.

At afklare, hvad parret selv mener, er med til at bremse ned for den lykke, harmoni, respekt tillid og kærlighed, som for de flestes vedkommende var til stede i forelskelsesfasen. Så parret begriber, hvilke barrierer de må forholde sig til, og bliver bevidste om, hvilke ressourcer der er brug for, for igen at kunne skabe et mere styrket fælles tråd. Som parterapeut er det væsentligt at give parret værktøjer så de selv bliver i stand til at agere mere konstruktivt og som en fælles enhed. Afhængigt af de grunde, der gør, at man vælger at opsøge en parterapeut, gives der vinkler og værktøjer til at komme både styrkede og klogere videre. Der siges og skrives meget om kvinder og mænd, om par og om det at skabe en familie i disse år. Flere og flere forstår, at hvis basen ikke fungerer, ja så har det som regel en stor indvirkning på den samlede følelse af livskvalitet. Bl.a. derfor oplever jeg som parterapeut en stigende interesse for at blive mødt, inspireret og guidet videre.

Hvorfor overhovedet opsøge en parterapeut?

Hvorfor kan vi ikke selv løse problemerne?

Jeg forstår godt behovet for selv at ville og selv at kunne håndtere det, der sker i ens parforhold. Når vi oplever, at vi ikke kan, skyldes det tit, at vi har manglet forbilleder. At den familie, vi voksede op i, ikke formåede at vise, hvordan respekt, tillid, glæde, ansvarlighed mv. var i spil. Hermed mangler mange et grundlæggende erfaringspotentiale. Andre igen har temaer, der er grundlagt så tidligt i parforholdet, og som altid har vret et problem, og so dermed har vokset sig større og større. Og med et indser man, at det her kan man ikke klare selv. Som jeg har skrevet andre steder, så har vi af og til en ejendommelighed som mennesker. Vil vi være bedre til at spile tennis, går vi til en tennistræner og tilmelder os til en ny tennis-sson. Vil vi være bedre til at tale engelsk, tilmelder vi os et kursus, tager til England på ferie eller gør noget tredje. Vil vi være bedre til at lave mad, lader vi os inspirere af kokke, kogebøger eller lignende og øver os. Men vil vi være bedre til at leve, være bedre til at fungere i voers parforhold, ja så vil vi klare det selv.

Denne erkendelse af, at det vil være fremmende at få en tredje part til at lytte på vores problematikker, er en overvindelse for mange. Jeg ved og ønsker, at hvis flere tænker det som en læring at blive en mere givende og værdig partner, ville færre par og familier døje så meget i så lang tid, som det er tilfældet.

I kan hos hos mig som parterapeut få følgende udbytte:

 • I får værktøjer til at kommunikere og opretholde respektfuld og interesseret dialog.
 • I får værktøjer til at prioritere, så der opstår en balance imellem job, familie og fritid.
 • I får værktøjer til at håndtere skuffelser, svigt og mistillid.
 • I får værktøjer til at højne kæresteforholdet.
 • I får gennemgået jeres fælles historie og komme til en accept af det, der ikke har virket og det, der har virket.
 • I får mulighed for at drømme, være visionære og dermed at kunne se en fælles fremtid.
 • Skabe forudsætninger for, at naturlig interesse og lyst højnes, både fysisk og kommunikativt.
 • I kan få bearbejdet utroskab og jalousi.
 • Samt få værktøjer til at skabe og opretholde større harmoni i såvel hverdage som ferier.

Der er uendeligt meget at gøre, for at få et parforhold til at blomstre igen.

Det kræver indsats fra begge parer. Men er sjældent så svært og hårdt, som mange frygter. Jeg har arbejdet som parterapeut siden midt 1990erne. Og har både mange vinkler og værktøjer, som jeg gerne øser af.

Og tænker tit:

 • Hvis mange forholdt sig til deres parforhold som til deres bil, som de fleste jo tager til mekaniker og til servicetjek, når der er brug for det, ville langt flere par og familier have oplevelsen af at vokse sammen, i stedet for at skabe parallelle tilværelser, hvor resignation, irritation, manglende glæde og manglende inderlighed alt for tit er dagens orden.

Hvis du eller I oplever, at I for hyppigt går og håber på, at i engang til sommer eller i den næste ferie, får det bedre, er det værd at overveje at opsøge en parterapeut nu. For det er hverdage, der er flest af, og jeg mener, at livskunsten er at løfte niveauet i disse. Hilsen Christel Sonne Rasmussen

Parterapeut

Vores historie / beretning om at gå i parterapi.

Jeg har valgt at fortælle vores historie om at gå i parterapi, da det virkelig har ført vores liv tilbage i den rigtige retning. Da min mand og jeg igennem længere tid havde problemer i vores forhold besluttede vi os for at gå i parterapi. Læs beretningen:

Hvad gør jeg?

Jeg har mange par i behandling, der har brug for konkrete redskaber til at komme videre. Og jeg har mange, der når vi taler om en konstruktiv kommunikation og evnen til at konflikthåndtere, siger “nå ja, det er da også rigtigt. Og mange er de gange, hvor disse erkendelser alligevel er fulgt op af et “men, det er bare så svært, for vi er kommet ind i en negativ trædemølle”, og mange er de gange, hvor folk siger “det er bare som om, at selvom jeg giver ros, ja så er det stadig tungt og træls, og det er som om, at det er mig, der skal trække det hele i gang”. Læs mere om.

Om parforhold.

Et parforhold er den relation i vores voksne liv, der rummer de største muligheder. Det at indgå i et parforhold og at opretholde det, er samtidig det mest ambitiøse projekt i vores voksne liv.

Klienteksempler som beskriver terapiforløb.

Det er en glædelig historie, for dette par formåede at tage krisen og gøre den til et vendepunkt, især introduktionen til transaktionsanalysen har gjort en stor og positiv forskel for dem.

Blive forelsket igen.

Der kom et par til mig. Som så mange andre par i behandling var det kvinden, der bestilte tiden, men hun havde fået manden overtalt til også at gå i parterapi, som hun sagde. Klient eksemplet kan læses i sin fulde længde her:

Jeg føler mig taget for givet.

Et ungt par kom til mig. Der var tvivl om, hvorvidt de ville fortsætte deres parforhold. Manden havde mistet følelserne for kvinden, der fortsat elskede ham ubetinget og var chokeret over hans udmelding, om at han flyttede på ubestemt tid. Heldigvis havde begge en interesse i at gøre, hvad de kunne, og en kombination af parterapi og individuel terapi gik i gang.

Kærligheden og individualiteten skal også plejes i parforholdet.

Kærester – ikke “bare venner”. Dette par havde stor tillid til hinanden. Jeg havde for nogle år siden et par I terapi. Afvigende fra mange andre par, havde dette par stor tillid til hinanden.

Jeg har gode erfaringer med at håndtere jalousi.

Eksempler på behandling – balancering af jalousi. Jeg har haft klienter, der følte stærk jalousi. Og selv var klar over det uhensigtsmæssige i deres opførsel. Jeg husker en mand, der var ubegrundet jaloux og derfor ringede til sin kæreste på hendes job 10-15 gange om dagen for at høre, hvad hun lavede, og hvem hun talte med.

Vi er kommet på sporet igen.

Dette par formåede at tage krisen og gøre den til et vendepunkt, især introduktionen til transaktionsanalysen har gjort en stor og positiv forskel for dem. Klient eksemplet kan læses i sin fulde længde her:

Par, i starten af 30erne.

Dette par kom i et forløb med 14 dags intervaller i 3 måneder. Og herefter blev besøgene en gang om måneden og slutteligt er det nu sådan, at der er tjek en gang om året.

Min mand lyver for mig.

Jeg har bestilt tiden til parterapi, og det er absolut sidste udkald og sidste chance, jeg giver. Klient eksemplet kan læses i sin fulde længde her:

Par, i slutningen af 40erne.

Dette par er et eksempel på, hvordan gamle og iboende længsler kan være med til at udløse en krise, når disse ikke indfries.

Jeg føler mig Stresset Par, i starten af 40rne.

Vi har gået og skændtes i lang tid. Jeg har mistet lysten til sex, fordi jeg synes, at det er så irriterende, at min mand bedst kan lide at være hjemme.

Min partner overvejer swingerklub.

Ungt par, i starten af 20erne. Min partner overvejer swingerklub. Vi har kendt hinanden og været kærester siden vi var 16.

Min kone drikker men jeg elsker hende.

Jeg elsker min kone. Hun er et intelligent og når hun er i balance, et givende menneske. Men jeg overvejer skilsmisse nu. Det er altid en udfordring, når der er et overforbrug eller et misbrug inde i billedet. For ligesom med utroskab, tager det meget fokus

Min mand græder hele tiden.

Par, i midten af 30rne. Min mand græder hele tiden. Og han virker helt tom for energi. Han passer sit arbejde. Men når han har fri, ligger han stort set kun på sofaen. Han er venlig nok, men han græder stort set hele tiden. Dette par er et klassisk eksempel på, hvor forskelligt vi som mænd og kvinder oplever verden. Krydret med en masse overbevisninger om, hvordan mænd og kvinder skal være, hvordan man skal være som menneske osv.

1 Comment

Comments are closed.