SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Om at såre hinanden.

Der findes en gammel historie, som jeg har kendt i mange år.
Den handler om en dreng, der havde svært ved at styre sit temperament. Han blev for hidsig og for rasende, og en dag foreslog hans far ham, følgende:

Hver gang du bliver hidsig, så gå ud og slå et søm i stakittet. I stedet for at lade din hidsighed gå ud over andre.
Drengen kunne lide forslaget, og den første dag slog han 41 søm i stakittet.
De følgende dage slog han færre søm i.
Og til sidst var der gået en uge, hvor han havde lært at styre sit temperament, og han kom glædesstrående og fortalte sin far, at det nu ikke længere var nødvendigt at slå søm i stakittet. For nu havde han lært at trække vejret og var i kontakt med den selvdisciplin og selvbeherskelse, han før havde manglet.
De gik sammen ud til stakittet.
Hans far foreslog ham nu, at han hver dag trak et søm ud af stakittet, og at de så skulle tale sammen igen, når alle søm var trukket ud.
Dette gik der naturligvis lang tid med, men til sidst var alle søm trukket ud, og endnu en gang fortalte sønnen stolt sin far, at nu var opgaven fuldført.
De kiggede på stakittet.
Der er mange huller nu, sagde faderen.
Ja, sagde sønnen.

Faderen bad sønnen om at indprente sig, at hver gang vi i hidsighed eller frustration lader det gå ud over andre, ja så sårer vi et andet menneske. På samme måde som sømmene, selv om de var trukket ud, havde de lavet huller i stakittet. Det gav stor mening for drengen. Han huskede, at både ord som fysiske slag gør indtryk på andre. Og at man selvom man siger undskyld, har efterladt et mærke hos den person, man har såret.

Historien er enkel. Og genial.

– Christel

Af Christel Sonne Rasmussen - 19 mar, 2007

Læs mere i samme kategori:

Psykoterapi

Psykoterapi kan dække over mange forskellige grene af samtaleterapi.
At være psykoterapeut og udføre psykoterapi er ikke en beskyttet titel i Danmark, som for eksempel det at være psykolog er. Derfor kan det være gavnligt, når man ønsker at få kastet lys over problemstillinger i sit liv, at undersøge, hvilken form for psykoterapi, der passer bedst til ens personlighed og problematik.

Vinterdepression – Vinterdeprimeret.

Når dagene bliver kortere, og lyset mindskes, er der adskillige danskere,
der udvikler en vinterdepression og bliver “lidt” vinterdeprimeret

En Vinterdepression kan ikke sidestille med en almindelig depression, men det ligger i ordets forstand, at man med en vinterdepression under huden vil føle sig modløs, energiforladt primært bevæger sig i det melankolske og triste felt

depression – depressioner

Der er i de senere år i Danmark kommet en stor åbning i forhold til depressioner, og at det nu er ”ret almindeligt” at få en depression også at kunne tale åbent om en depression – altså at føle sig deprimeret

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: