SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Om at Forebygge sygefravær sygedage

Jeg talte med en kvinde på en arbejdsplads, hvor jeg lavede teambuilding. Vi talte om stress og stresshåndtering i en pause.

Hun fortalte mig, at hun mente, at hun var ret så stresset, og at hun blandt andet derfor havde været til foredrag med en læge. En læge, der havde været rigtigt god til at beskrive de symptomer og konsekvenser, som stress giver.
Kvinden beskrev, at hun var blevet meget opmærksom på det, hun registrerede.

Jeg spurgte interesseret, for der er jo meget at vide om stress, og altid en lejlighed til at lære mere, om hvilke redskaber, de havde fået fra lægen.

Kvinden sagde, at det, som lægen havde pointeret, var, at det var vigtigt at slappe af, og at det var vigtigt at tage forebyggende sygedage. Kvinden havde taget rådet om de forebyggende sygedage til sig, og holdt nu fri en gang om måneden, under dække af, at hun var syg.

Jeg tænkte meget over dette råd.

For jeg forstår godt lægens anbefaling om at “trække stikket ud” og deaktivere, så man får holdt et frikvarter, hvor man kan lade op igen.
Og samtidig tænkte jeg, at det var et trist råd.
Ikke fordi, at vi ikke skal forebygge, for det er væsentligt og vigtigt, men at det var trist, at man skulle lyve sig til at få genoprettet sin ligevægt. Trist, at man på arbejdspladsen havde så lidt interesse og føling med stress, at man slet ikke kunne drøfte det eller implementere flere frikvarterer, ændre forventninger og krav mv. til den enkelte medarbejder.

Mine tanker om stresshåndtering, er som du kanske har læst dig til her på siden, at det er væsentligt at forholde sig konstruktivt til sin tid og sine ressourcer. Jeg arbejder med stresshåndtering med mange konkrete værktøjer, så den enkelte igen får sin nattesøvn, så man kan lære at parkere bekymringer og spekulationer, så evnen til at være mere nærværende, så overblikket atter kan gendannes, så selvkontrollen og omsorgen bliver en integreret del af tankegangen og adfærden. Jeg mener, at stress er så stor en trussel imod vores følelsesmæssige sammenhæng, fysiske og psykiske helbred, at jeg gerne slår et slag for, at man i enhver situation, på arbejdet eller privat, er i stand til at stresshåndtere. Så man kan vælge, om man vil holde fri, men ikke på trods af at man er for stresset til at gå på arbejde, eller frygter, at man bliver stresset, hvis man ikke holder denne forebyggende sygedag.

Jeg tænker, at vi som mennesker godt kan tåle at have travlt, men vi skal lære at lade op og lære at parkere det, der hverken er vigtigt eller haster. Så vi kan være nærværende, givende og os selv.

Tænk over det.
For det er nu, at du kan lave et skift.
Inden stressen laver om på dig.

Venlig hilsen
Christel Sonne Rasmussen

Af Christel Sonne Rasmussen - 15 maj, 2007

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: