Sorgbearbejdning

Sorgbearbejdning er en process hvor jeg hjælper det individ der er har mistet en der har haft så stor betydning i tilværelsen at man ikke kan overskue at komme videre uden dem.

Ingen af os kommer igennem livet uden at miste. Tidligt i livet,sent i livet, midt i livet. Her kan sorgbearbejdning være nødvendige for at den enkelte kan komme videre i deres tilværelse.

Sorg rammer alle. Og ikke alle oplever den nødvendige støtte med hensyn til at håndtere og bearbejde sorgen.

Som psykoterapeut har jeg i mere end 20 år talt med mennesker, der har mistet. Nogle gange pludseligt. Andre gange efter længere tids sygdom.

Nogle gange mister vi den bedste ven eller veninde. Andre gange vores  ægtefælle. Desværre også et barn eller børn.

Og ikke mindst: vores mor og  far.

Hver eneste gang mærkes vi i vores liv, og hver eneste gang mindes vi smerteligt om, at livet ikke bliver genudsendt.

Når sorgen rammer – sorgbearbejdning

Når sorgen rammer, har vi brug for ører, der lytter. Så fortællingen, som dette menneske, der var specielt for dig, fortælles – og så de minder og kvaliteter, I oplevede og skabte sammen, lever videre igennem dig. Ingen menneskers liv er forgæves, og i min sorgbearbejdning lægger jeg vægt på at spørge og lytte, samt at tale med dig om, hvordan du navigerer videre uden at være konstant plaget af sorg.

For vi ved jo godt, at livet går videre, og at livet er for de levende. Men  når dette så er sagt, må vi dog ikke undertrykke sorgen.

Vis mig dit ansigt

Sidste søndag, den 6. november 2016 var jeg til allehelgensgudstjeneste. Jeg er ikke en flittig kirkegænger, men har nu indenfor de seneste tre år været til allehelgensgudstjeneste 2 gange.

Den første gang, da min far døde, og  for nyligt fordi mine børns far, døde i en  ulykke i maj i år..

Ved allehelgensgudstjenesten læses navnene op på dem, der er døde i sognet det seneste år. Der tændes lys, og der er en meget smuk og reflektiv stund, hvor alle fremmødte mindes lige præcist den, der ikke er her mere.

Jeg var der med mine børn, en datter på 16 og en søn på 20.

Den intuitive og velformulerede kvindelige præst holdt en tale ud fra emnet Vis mig dit ansigt.

Hun talte om, at vi i dødens stund og mange gange i livet har været sammen med dette menneske, og vi har vist hinanden vore ansigter.

Vi har grinet, tænkt, grædt, måske skændtes, været stærke og sårbare, fulgtes ad.

Og Vis mig dit ansigt er på en måde også det, der sker i sorgbearbejdning.

Sorgbearbejdning – lidt mere konkret

Sorgbearbejdning handler om at lytte til dig – og til dine. Sorgbearbejdning kan have mange ansigter. At du kommer her. At jeg kommer til dig og dine.
Og også, som jeg eksempelvis gjorde i tirsdags: at jeg kommer til en døende og taler med vedkommende og drikker kaffe med familien bagefter. Der er ingen opskrift, der beskriver, hvordan det er.
Dog er den opskrift, at jeg både har min egen historie – der dog ikke fylder noget, i din eller jeres sorg at jeg har hjertet på rette sted og er interesseret i at skabe den ro eller det overblik, du og I trænger til.

Sorgbearbejdning og ventetid

Alt for mange oplever, at der er ventetid ved psykologerne. Og det er svært, når sorgen har slået ned og man har brug for hjælp nu. Det er  et af mine vandmærker at træde til så hurtigt som muligt.
Netop af egen erfaring ved jeg, hvor afgørende det er at kunne tale med et menneske, netop når det er svært.

Sorg og glæde går hånd i hånd.

Men når sorgen rammer, er glæden en mangelvare. Og skønt man er tapper, er det slet ikke det, der skal til for at genvinde en optimisme og udfylde det tomrum, der er opstået i krop, sind og sjæl. Snarere et trygt rum, hvor du og I styrkes igen.

Jeg praktiserer i Kolding.

Hvis der er behov for, at jeg kommer til jer, er  trekantsområdet mit primære område.
Er dette jeres behov, så kontakt mig for nærmere aftale.