Målsætning og strategier handler om tankegange

Målsætning

At sætte mål er et anliggende for alle mennesker.

Vi sætter dagligt mange små mål, ligesom vi også flere gange i vores tilværelse må stoppe op og overveje og derpå beslutte, hvilken målsætning, der vil være den bedste for os.

Målsætning er dermed et aktuelt emne.

Der findes talrige modeller, der beskriver målsætning. Og det at sætte mål er essentielt, fordi vi når vi har et mål for øje – og indenfor rækkevidde, bevæger os fremad og skaber mulighed for personlig succes og velvære.

Privat / personligt samt et fagligt / socialt plan.

Målsætning kan foregå på et privat/personligt plan samt et fagligt/socialt plan. Hvilket område, du ønsker at skærpe eller berige din målsætning indenfor er ikke det mest væsentlige.

Mest væsentligt er det at forstå, hvilke midler, der virker – og hvilken tankegang og handling, der er mest befordrende for, at du når de mål, du sætter dig – ligesom din evne til at justere dine mål, kan få afgørende betydning.

Undervisning – undervisningsmateriale.

Jeg har valgt at lægge følgende undervisningsmateriale ind,

  • fordi det kronologisk og præcist kommer ind på de punkter, der er vigtige med hensyn til målsætning.

Du kan derfor læse følgende dokument om målsætning

  • og vil allerede efter endt læsning føle dig mere klædt på med hensyn til målsætning, uanset om du ønsker at sætte mål indenfor et privat/personligt, socialt eller fagligt område.

Det sker tit i hverdagen, at dens gøremål optager os, og forståeligt nok.

  • Men som du ved, mener jeg, at “for et skib uden mål, er ingen vind gunstig”, og de næste spørgsmål kan være med til at du sætter nogle tanker og ideer i gang i forhold til både den nære fremtid og den, der synes lidt længere væk.

Det er dit liv, og det er din fremtid, og uanset om du vil eller ej,

  • bliver fremtiden hele tiden til nutid, og for at du kan give dig selv og opleve så mange af de værdier, som er vigtige for dig, er det værd at give en overvejelse.

Den model, jeg vil beskrive, kommer oprindeligt fra USA og kaldes “appreciative inquiry”,

.

Strategier og målsætning afslutningsvis.

Nok er denne proces lidt omfattende (Appreciative Inquiry målsætning) og også et godt udtryk for, at målsætning ikke bare er noget, man lige gør. Men ligesom i mange andre processer her i livet, nytter det at forberede sig godt. Altså kan du i den afsluttende fase i denne målsætningsmodel svare på følgende:

  • Hvad er det første skridt, du kan tage, for at realisere din vision?
  • Hvad er dit næste skridt?

Du må meget gerne kontakte mig for at få uddybet eller forenklet visse faser i denne model for målsætning. Hvis du ønsker litteratur om emnet, kan du søge under begrebet “appreciative inquiry”. Der er sidste år udkommet 2 bøger på dansk.
Her oversættes det til “værdsættende samtaler”.
Er du pædagogisk praktiker og ønsker at kende mere til modellen, kan du læse bogen, der udkom i 2004. Den hedder “anerkendelse i børnehøjde”.

  • Jeg underviser i målsætning og motivation på afklarings- og vejledningskurser.
  • Jeg underviser personalegrupper i fremtidsmålsætning og ressourcer.
  • Jeg specialdesigner gerne materiale til en personalegruppe eller virksomhed.
  • Jeg underviser par i målsætning.

Det er svært at komme udenom målsætning, når man forholder sig seriøst til sit private og faglige liv.

Ingenting kommer af ingenting, er en god huskeregel med hensyn til målsætning. Så hvis du ønsker dig noget, så lær reglerne for målsætning og forbered dig mentalt og praktisk, så kommer alting til dig.

Målsætning og strategier.

Motivation-Christel-Sonne-Rasmusssen

Min bog jeg har skrevet om: