SONNERASMUSSEN.DK

Hypnose

Hypnose/Hypnoterapi

Voksne såvel som børn kan drage fordele af behandlinger med hypnose

 

Terapi og behandling med hypnose

Hypnose er et fænomen, som de fleste har en mening om.
Uanset om man selv har oplevet at blive hypnotiseret, eller har set nogle fantastiske shows i fjernsynet, er det noget, der både fascinerer og forskrækker. For hvad er det, hypnotisøren kan – og virker hypnose mon? Eller er det bare bluff?

Når jeg som hypnotisør arbejder med terapi i min praksis, er det væsentligt at vide, at jeg arbejder terapeutisk med hypnoseterapi. Det betyder, at jeg via mentale afspændingsteknikker hjælper min klient med at komme i trance.

Hypnose – trance er en naturlig tilstand, som vi alle oplever hver dag. Det at dagdrømme, det at falde i staver, det at opleve en indre fredfyldthed er alt sammen dagligdags eksempler på den naturlige tilstand, som trance er. De fleste kender til at sidde i deres bil og vente for rødt lys, og så pludselig ”vågne op”, når der bliver dyttet, fordi det er blevet grønt.

Denne lille daglige situation beskriver, hvordan vi naturligt falder i trance. Det er noget, sindet gør helt af sig selv. Der er således intet odiøst i at ”falde” ind i en indre afslappet tilstand, og denne følelse af fred er nødvendig for at kunne arbejde med hypnosebehandlinger.

Hypnose åbner for sindets kræfter

Og at få sindet til at kommunikere og give budskaber. Det kan således være mangeartede problematikker, som hypnosebehandlinger har en positiv indvirkning på. Hypnoseterapi kan styrke selvtillid og selvværd, det kan styrke mod og overblik, styrke beslutningsdygtighed og fleksibilitet, hypnoseterapi kan afhjælpe forbi – fobier og angst, mod depression i en vis grad, hypnoseterapi kan endvidere afhjælpe traume – traumer som overgreb og ulykker, hypnose kan balancere spiseforstyrrelser og søvnløshed – søvnbesvær. Også i forhold til børn der sengevæder / tisser_i_sengen kan der hypnotisk gøres en indsats, bla. ved at fortælle metaforer

Alle kan have glæde af hypnose

men alle kan ikke hypnotiseres eller via terapeutiske teknikker bringes i trance. Det er sådan, at hypnosebehandlinger er nytteløst over for nogle mennesker, og i sådanne tilfælde er det min opgave som terapeut at afveje, hvilke andre redskaber, der skal til, for at skabe de ressourcer til veje, der gør, at klienten når sine mål.

Hypnosen alene gør det dog ikke

Jeg arbejder altid seriøst med at afdække problem og løsningsområdet for at være sikker på, at der arbejdes i tråd med hele systemet.

Det er også væsentligt at vide

at det at modtage hypnoseterapi ikke tager ansvaret væk. Er man eksempelvis modløs og forvirret, kan hypnosen sagtens aktivere gå-på-mod og lyst, men de situationer, der har været med til at udløse modløsheden, skal fortsat bearbejdes, og man skal som menneske fortsat tage hånd om det, der opstår.

Jeg har selv været hypnotiseret mange gange

Og vil gerne én gang for alle slå fast , at det intet har med rullende øjne, messende stemmer eller andre okkulte ritualer at gøre. Hypnose er en sproglig teknik, og hver gang du for eksempel hører et foredrag eller en god fortæller – eller endog læser en gribende beretning, er det elementer af trance, man oplever.

Voksne – børn kan drage fordele af behandlinger med hypnose
Afhængigt af børnenes alder og modenhed samt sproglig forståelse, vurderer jeg, at børn fra 8-9 års alderen kan drage nytte af hypnosebehandlinger, ligesom unge og voksne tit oplever den oase, det er at kunne lade op i sig selv – og få indsigt og svar fra den indre kilde, i stedet for altid at skulle finde svarene eksternt.

Det kræver høj etik og moral at hypnotisere, for det er kongevejen til sindet, og skal behandles respektfuldt og nænsomt. Jeg vil i denne forbindelse understrege, at det er muligt under enhver hypnosebehandling, at kommunikere med mig som terapeut. Og man vil således også kunne huske alt bagefter. Dette skriver jeg, fordi der er så mange myter om hypnotisering, som bl.a. at man intet kan huske eller at hypnotisøren får én til at gøre mærkelige ting.

Spørgsmål og svar om terapi med hypnose
Hvad er hypnose?
Hypnoseterapi er en terapeutisk teknik, der er meget veldokumenteret. Den har eksisteret i århundreder, og mange kender det fra shows og TV – udsendelser. Hypnoseterapi er dog noget ganske andet end mennesker, der bringes til at gøre skøre ting på en scene til moro for publikum.

Terapeutiske hypnose er en sproglig teknik, hvor terapeuten via stemmeføring og formuleringer bringer dig i en behagelig trancetilstand, hvor der er adgang til det ubevidste sinds positive ressourcer.

Spørgsmål – svar omkring hypnose

Hvordan foregår hypnose?
Det foregår ved, at du sidder, som oftest med lukkede øjne, lader dig vende indad og er optaget af at få tilført ressourcer og aktiveret nye kræfter, for eksempel til at holde op med at ryge, holde op med at bide negle, holde op med at være bange for specifikke ting (fobiske reaktioner), men også at få kræfter til at føle og udstråle selvtillid, styrke og gennemslagskraft. For blot at nævne nogle eksempler.

Hvornår er brug af hypnose ikke så velegnet?
I situationer, der er af erkendelsesmæssig karakter, kan hypnose være uhensigtsmæssigt. Her vil man snarere vælge at bruge mere tid på samtaleterapeutisk behandling. For eksempel hvis man har brug for at drøfte en situation igennem, for at beskrive et langt personligt forløb og forstå sine egne mekanismer og reaktioner, er hypnose ikke så brugbart. Hypnosen kan bruges undrevejs i en sådan proces, men terapeuten bør absolut vurdere, hvornår hypnose er brugbar og hvornår ikke.

Er det farligt at blive hypnotiseret. Hvad nu hvis jeg ikke vågner igen?
Alle er vågnet igen efter hypnose. Ingen vil blive i den behagelige trancetilstand og bare tåge rundt og være fjerne for deres omgivelser efter behandlingen. Derfor er terapeutisk hypnose ufarligt. Det er snarere et psykisk vitamintilskud af dimensioner. Det, der måske kan være ubehageligt, er at der af og til dukker fortrængte situationer frem. Det kan naturligvis i øjeblikket være trist, men netop der er terapeuten der jo til at hjælpe med at bearbejde de traumatiske situationer, som sindet har haft brug for at lægge låg på tidligere.

Gør hypnotisøren noget med øjnene, som bringer mig i trance?
Nej, det er en myte, at blikket kan hypnotisere. Myten stammer fra dyreverdenen, hvor en slange kan få et byttedyr til at stivne. Men har intet med terapeutisk hypnotisering at gøre. Som nævnt er hypnoseterapi en tilstand, skabt af stemmeføring og formuleringer, og foregår som oftest med lukkede øjne. Og i siddende stilling for ikke at falde i søvn.

Kan alle hypnotiseres?
Alle kan bringes i en trancetilstand. Men der er mennesker, der ikke ønsker at blive hypnotiseret. Mennesker, har en angst for at give sig hen og i en halv time lade en hypnotisør være med til at åbne for deres sind. Derfor er det godt at vide, at ingen kan blive hypnotiseret mod deres vilje. Trancetilstanden kan alle dog opleve, ja vi oplever den faktisk dagligt, ved at vi falder i staver, ved at vi drømmer os væk, ved at vi hører eksempelvis en melodi og tænker tilbage på positive minder.

Hvor lang tid tager en hypnose?
I terapeutisk hypnoterapi tager en behandling mellem 30-45 minutter som en tommelfingerregel.

Forud for dette er der naturligvis en afklarende samtale, hvor terapeuten hjælper dig med at afklare, hvilke mål du har og hvilke ressoucer du har brug for. Den vidunderlige trancetilstand er dybest under selve behandlinge, og det er individuelt, hvor megen tid den enkelte bruger på at komme tilbage til hverdagsbevidstheden. Nogle gange er du træt efter en hypnose, andre gange er du fuldt oplivet efter en hypnose.

Er hypnose vanedannende?
Nej. det at gå i trance er meget naturligt. Du bliver ikke afhængig af det, for min erfaring er, at dit sind vil akkumulere evnen til selv at bringe sig i trance og på den måde lade op helt naturligt, flere gange om dagen.

Hypnoseterapi er et meget hurtigt virkende redskab.
Nogle gange kan en rygetrang stoppes efter én behandling, nogle gange kan en uhensigtsmæssig adfærd elimineres efter 1 gang osv. De mennesker, der har brug for dybde og netop den omtalte erkendelse, bør derfor opsøge en terapeut, der både kan samtale og bearbejde via samtale – og så krydre det hele med hypnose.

Det kan være en fare i vores moderne samfund, at alt skal gå så hurtigt.
Og hypnose kan absolut anskues som en teknik, hvor der fikses meget hurtigt. Behandlingen er dyb, men kortvarig og problemet er tit løst. Ved problematikker af mere eksistentiel karakter, anbefaler jeg altså at der bruges både samtale og hypnose, også for at illustrere over sig selv og sit sind, at man tager sine processer alvorligt.

Et hypnose forløb over ½ år, hvor man frekventerer terapeuten 1 gang om måneden.
Hypnose vil være en gave til dig selv, som vil have en positiv mærkbar indvirkning på resten af dit liv. Hypnoseterapi er et smukt og virkningsfuldt redskab, det kan bruges til mange problemstillinger, og stort set alle vil kunne drage stor nytte af det.

Kan en hypnotisør få mig til at gøre ting, jeg ikke har lyst til?
Nej, det er bevist, bl.a. via Milton Ericsson, den amerikanske psykiater og hypnotisør, der fik hypnoseterapi anerkendt som et brugbart redskab inden for lægevidenskaben i USA, at det ikke er muligt at få mennesker til at gøre ting, de ikke vil. Altså kan du ikke underskrive en check, hvor du donerer alt, hvad du ejer og har, ligesom du heller ikke kan voldtages eller udsætte andre for fare under en hypnosebehandling. Var det tilfældet, at det under en hypnosebehandling kunne lade sig gøre, at få folk til at gøre noget mod deres vilje, ville dygtige hypnotisører jo behandle kriminelle, voldelige elementer og misbrugere til øjeblikkeligt at stoppe deres destruktive adfærd, og det ville ske.Nej, det er bevist, bl.a. via Milton Ericsson, den amerikanske psykiater og hypnotisør, der fik hypnoseterapi anerkendt som et brugbart redskab inden for lægevidenskaben i USA, at det ikke er muligt at få mennesker til at gøre ting, de ikke vil. Altså kan du ikke underskrive en check, hvor du donerer alt, hvad du ejer og har, ligesom du heller ikke kan voldtages eller udsætte andre for fare under en hypnosebehandling. Var det tilfældet, at det under en hypnosebehandling kunne lade sig gøre, at få folk til at gøre noget mod deres vilje, ville dygtige hypnotisører jo behandle kriminelle, voldelige elementer og misbrugere til øjeblikkeligt at stoppe deres destruktive adfærd, og det ville ske.

Men hvad er det så, der gør hypnoterapi så effektivt?
Når klienten er i hypnose, er der adgang til underbevidstheden.

Terapi med hypnose kan løse mange og selv store problemer.

Vi oplever alle gennem livet forskellige traumer. Og vores underbevidsthed husker dem alle.

Nogle gange er der tale om sorg, som skal have sin tid til at heles, men andre gange er det aldeles uhensigtsmæssige adfærdsmønstre, der er opstået, fordi klienten på det tidspunkt, hvor traumet opstod, af forskellige årsager ikke forstod, hvad der foregik.

Underbevidstheden har på et tidspunkt opfattet noget som værende ubehageligt og hjælper derfor en til at komme væk fra situationen.

Der kan være tale om alt muligt forskelligt, fobier, ensomhed, ked af det-hed, afvisthed, jalousi osv. osv.

Når klienten er i hypnose, er der adgang til underbevidstheden, og det er her, ændringen sker. Sagt ganske kort, så fortæller man underbevidstheden, at man ønsker et andet adfærdsmønster.

Hvad kan en hypnotisør – hypnoterapeut?
Hypnose er først og fremmest et samarbejde mellem hypnotisør og klient.

Som oftest henvender folk sig til en hypnotisør/hypnoterapeut for at opnå en ændring i sin tilstand/sit adfærdsmønster.

Hypnose er et samarbejde mellem hypnotisør og klient. Et samarbejde, der skal få vores bevidsthed til at tage en pause, mens underbevidstheden overtager kontrollen. Bevidstheden er den del af os, der fortæller os, hvad vi ikke kan. Derfor er det hensigtsmæssigt at få den om på bagsædet.

Der er mange teorier om underbevidstheden. Man mener, den styrer op til 90% af de ting, vi foretager os. Når en ting er indlært, lagres den i underbevidstheden, som derefter sørger for, at man kan gøre ting – helt uden at tænke over det. Det er særdeles hensigtsmæssigt, når vi taler om at gå, cykle osv., men det er ikke hensigtsmæssigt, hvis det, vi har indlært, skaber problemer for vores daglige liv.

Her kan nævnes det at være bange for forskellige ting, følelsen af ikke at være god nok, blandt mange mange andre.

Personligt oplever jeg Hypnose og hypnoterapi som utroligt stærke redskaber, der kan hjælpe med til at afdække årsager til uhensigtsmæssige adfærdsmønstre og sætte andre mere livsbekræftende adfærdsmønstre i stedet.

Hypnose anvendes i dag i større og større grad som alternativ behandling – ofte i kombination med en anden behandling.

Nogle mennesker vælger selv at se, om hypnose kan hjælpe, og andre henvises via deres læge.

Hvad kan hypnose – hypnoseterapi bruges til?
Hypnose kan bruges ved adskillige problematikker. Især de problemer, hvor du ikke bevidst kan finde kræfter eller løsninger. Det kan være, at du oplever ukontrolleret angst, det kan være ved dårlige vaner, det kan være ved opbygningen af selvværd, det kan være ved et ønske om at se lysere på fremtiden/andre mennesker, ligesom det kan være i sitationer, hvor du atter ønsker at kunne høre de budskaber, der er i dit inderste. Vi bruger tit udtrykket inderst inde ved jeg jo godt… og min indre stemme siger… men indimellem i vores liv er vi en del af omstændigheder, der gør, at vi ikke kan få kontakt med vores inderste. Her er hypnose excellent.

Parterapi, utroskab

Hej Christel Tak for hilsen og i øvrigt tak for hjælpen i hele forløbet. Tror desværre aldrig ville være lykkedes. Min kone var nok desværre der at hun var for langt væk, i kombination med at hun ikke rigtigt kunne tage de beslutninger, der skulle til for, at det her ikke kørte af sporet. Jeg… Læs hele historien “Parterapi, utroskab”

Parterapi august 2006

Vi var i parterapi hos dig i august sidste år Vi kom i parterapi fordi vi aldrig kunne få løst de problemer der opstod, selvom vi selv talte meget og længe om dem. Efter vi gik fra den sidste konsultation, var vi begge overbeviste om at vi havde fundet nøglen til problemet. Nu et halvt… Læs hele historien “Parterapi august 2006”

Benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab

Kære Christel. Jeg har læst dit indlæg om benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab (og efterhånden også mange af de andre indlæg på din side). Indlægget ramte virkelig plet på, hvad jeg oplever lige nu, og det var på sin vis en lettelse at se, at der rent faktisk er nogle forklaringer på den type reaktion.… Læs hele historien “Benægtelse og retfærdiggørelse ved utroskab”

Kvinde (35 år)

En ung 28 årig mands beretning om Jalousi

Jalousi på grund af en skilsmisse. Det er utrolig rart og genfinde roèn i kroppen. At mærke hvordan overblik og overskud igen vender tilbage i hverdagen. Jeg er en ung fyr på 28 der, 3 md.efter jeg blev gift, blev blæst ud af kurs af en kedelig skilsmisse. Da jeg begyndte et nyt parforhold, udviklede… Læs hele historien “En ung 28 årig mands beretning om Jalousi”

Mand 28 år

Om jalousi

Om en jalousider tog over…. Min kæreste og jeg havde en uheldig start på vores forhold. Vi havde kendt hinanden længe og var nu kommet så tæt at det ville udvikle sig til et kærligheds forhold. Hun havde desværre kæreste på og jeg skulle til militæret. Men som sommeren skred frem fik hun slået op… Læs hele historien “Om jalousi”

Vi opsøgte Christel som parterapeut i slutningen af 2011

Vi læser jævnligt på Christels hjemmeside, og tænker tilbage på Christel med varme mindre, derfor vores feedback om at gå i parterapi.Valget for os stod mellem og vælge en skilsmisse eller med at forsøge os med parterapi. Kort fortalt min hustru og jeg har kendt hinanden i nærmest en menneske alder. Sammen har vi 3… Læs hele historien “Vi opsøgte Christel som parterapeut i slutningen af 2011”

Så stor ros og tak til dig for, at du deler din viden og erfaring

Kære Christel. Først og fremmest vil jeg sige dig tak for alle de utroligt spændende og gode artikler/indlæg som kan findes på din hjemmeside. De er skrevet i et dejligt, forståeligt og læsbart sprog, og jeg allerede blevet lidt klogere på mig selv og mit parhold. Og her kommer så den triste del af historien.… Læs hele historien “Så stor ros og tak til dig for, at du deler din viden og erfaring”

Mand, 36 år.

Vi gik i parterapi og fandt igen gnisten i vores parforhold

Vores historie om at gå i parterapi. Jeg har valgt at fortælle vores historie om at gå i parterapi, da det virkelig har ført vores liv tilbage i den rigtige retning. Vi har fundet det gode frem i hinanden igen og nyder at være sammen. Jeg vil gerne berette overfor andre, hvor stor hjælp det kan… Læs hele historien “Vi gik i parterapi og fandt igen gnisten i vores parforhold”

Dame - 52 år

Mit ægteskab er i krise

Jeg skriver til dig da jeg er i den forfærdelige situation at mit ægteskab er i krise, og så lørdag morgen fandt jeg en artikel du har skrevet som hedder “når kvinder mister gnisten, følelser og ønsker skilsmisse” det er netop den situation jeg står i, og må sige at den ramte plet, aldrig har… Læs hele historien “Mit ægteskab er i krise”

Par, i starten af 40rne

Kære søde Christel. Hvor er det ved at være længe siden. Hvilken jo faktisk både er godt og skidt? Vil du finde en tid til os? Vi er landet på begge ben, med hinanden i hånden efter vores turbulente 2011, 2012 og 2013 med stress ud over det hele, rabundus i selvstændigt firma, arbejdsløshed, økonomisk… Læs hele historien “Par, i starten af 40rne”

Emner om Hypnose

Ornithofobi, angst, bange – fobi for fugle

Ornithofobi, bange, angst – fobi for fugle kan fjernes helt med hypnose.

Hypnose og hvad hypnose kan – og ikke er

Jeg modtager dagligt mails og telefonopringninger, der handler om hypnose og spørgsmå om, hvad hypnose kan udrette.

Det lader til, at der er en tendens til, at hypnose kan fikse alting, og at hypnose kan sørge for, at man ikke mere er jaloux – har jalousi, er bange eller konfliktsky eller hvad ved jeg.

Er du nervøs for køreprøven?

Den forståelige nervøsitet, som mange unge har, når de er til køreprøve, bevirker desværre, at mange dumper første gang.

Jeg har haft utallige unge siddende i min praksis, efter at de er dumpet til køreprøven. De har gennemført alt, flere af dem har følt sig så sikre, som man nu kan, når man ikke er rutineret bilist, men mange mister modet og troen på, at de kan lykkes, når de er dumpet.

Jeg elsker ikke min mand mere

Et velfungerende par, karrieremæssigt set. Med børn, der trives både i skole og fritid. Et lækkert hus. Flotte biler. Store udenlandsrejser. Udefra set som de også selv siger, er de nærmest prototypen på en familie, der fungerer og har et spændende og varieret liv. Men men men. Den romantiske kærlighed, kærestefølelserne, er ikke gensidige. Kvinden føler ingen lyst til manden. Og sådan har det været i et par år.

Stress og pårørende

Stress og pårørende.
I går, søndag den 25. maj, fik jeg en forespørgsel om stress.

Forespørgslen var fra en pårørende, der spurgte dels til litteraturhenvisninger vedr. stress og stresshåndtering og dels til, hvordan man håndterer det, når ens nærmeste er stresset.

Og det er en forståelig og god forespørgsel, for mange mennesker er jo netop i den situation, at de ønsker at hjælpe en stresset pårørende, men ikke føler, at de kan “komme igennem” med deres hjælp.

Jeg skammer mig

Godt studium, godt netværk, sunde fritidsinteresser, stort engagement, men men men ingen kæreste og ingen sexuelle erfaringer overhovedet. Det var begyndt at gå ham på. Og han spurgte som noget af det første, om jeg optog det, vi talte om. Nej, svarede jeg.

Depression og hypnose

Hun var kun 26 år. Havde en moderat depression, var ulykkelig og frygtsom og i konstant alarmberedskab, for der havde også sneget sig en angst for, hvad der ville komme om det næste hjørne, ind.
Meget ustabil situation, selvom hun gik på arbejde og var glad for sin kæreste, men naturligvis også var bange for at miste denne.

Jeg kan ikke sove

“Jeg kan ikke sove…”
ringede hun og sagde. En kær ældre kvinde på 84. rask og rørig, aktiv og glad for sit liv og sit ægteskab.

Men alligevel så træt. For søvnen var forstyrret. Det tog timer at falde i søvn, og oplevelsen af at være uudhvilet var tilbagevendende, stort set hver morgen.