Hvem lytter du til?

 

At jeg i dette dugfriske års første dage skriver om, hvem du mon lytter til, skyldes, at det er afgørende for din vækst, både personligt og fagligt, bliver klar over dette.

Der er så megen støj. Omkring dig og måske i dig.

Og du er den, der må vælge og sortere.

 

I stedet for at blive vred eller lade dig presse, så kan du bruge dette år til at forbedre din udgave af dig selv, ved at tage valget fra situation til situation, med hensyn til, hvem du lytter til.

 

For det er dig, der bestemmer.

Eller er det?

 

Tag et hverdagseksempel:

Du står op, og du mødes af lyd. Din partner taler om, hvordan han/hun har sovet. Børnene kalder og kræver noget. Du hører i baggrunden værterne fra Godmorgen Danmark eller radioavisen. Lidt senere lytter du til kolleger eller kunder osv osv. Og inde bagved er der hele tiden en tankeaktivitet, en knitren, hvor du mere eller mindre bevidst taler med dig selv om det ene eller andet.

 

For du bekymrer dig, overvejer et problem, taler med dig selv om, hvad du er træt eller lettet over, tænke-taler med dig selv om dit udseende, din performance, dine begrænsninger, dine resultater, dine længsler m.m.

 

Og nå der så kommer spørgsmål til dig om

– hvad du vil byde ind med i år

– hvorfor du ikke har gjort det for længst

– hvad der skal til for, at du dropper dine overspringshandlinger og tager dit behov for lykke mere seriøst.

Ja, hvem eller hvad lytter du så til?

 

Nu er der nogen af I læsere, der forlader denne artikel, for det her er for konfronterende eller provokerende. Sandsynligvis fordi du ikke ved, hvad du skal svare. Måske – og det håber jeg – fordi du har svaret, og derfor ikke behøver mere input.

 

Hvis du læser videre, vil jeg invitere dig til at se på vigtigheden af at lytte. For den tankegang, der har skabt et problem, kan ikke også løse problemet. Og fordi din indstilling er altafgørende i enhver situation i dit liv.

 

Det talte jeg med min datter om i juleferien.

Vi var taget til Paris lillejuleaften og oplevede en anden jul end den traditionelt danske.

Og hun, som er 17 år, sagde:

– Når man kommer til et nyt land/en ny by, betyder indstillingen alt. Det betyder alt, hvordan du møder andre, – og ikke kun i situationen, men især i den mentale forberedelse.

Det gode gamle udtryk om, at vores energi går imod det, vi fokuserer på, blev det emne, vi derfor drøftede.

 

Og når jeg så tilføjer, at det ikke kun handler om et nyt land eller en ny by, men hver eneste situation i vores liv, bliver det dig, der er interessant.

For så har du med et meget mere indflydelse, end du regner med.

Og for så at kunne have en optimistisk eller imødekommende indstilling, må du lytte.

Til dig selv. Til din indre stemme

 

Og her er din udfordring eller rettere: den gave, du kan folde ud hver eneste dag.

For min påstand er, at gennemsnitsmennesket ikke ved, hvem de lytter til og hvorfor.

Og for at blive mere skarp på, hvem du lytter til, så start med dig selv.

 

Det er jo dig selv, du skal følges med i resten af dit liv, og find derfor ud af med dig selv, om du kan høre din indre stemme, når du skal træffe beslutninger eller møder modstand. Og hvis der flere af slagsen, så er min nytårsgave til dig, at du mærker/bemærker, at det at lytte til din indre stemning, er din indre vejviser.

 

Jeg mener ikke kun, at du er helt alene – uden inspiration, skal kunne finde vej. Men jeg ved, at det hjælper at vide, at når din kropsfornemmelse eller dine følelser giver dig en indre feedback, der løfter dig, ja så er det den bedste måde at være sikker på, at du godt kan fortsætte eller træffe denne eller hin beslutning.

 

Og når du modsat bemærker, i din indre stemning, at du bliver rastløs, træt, irritabel, ængstelig eller forvirret, så er det også en feedback, der er værd at lytte til.

 

I stedet for blot at overhøre stemningen.

Du får hele tiden svar, indefra og udefra.

Du bliver hele tiden udfordret med hensyn til at finde din egen holdning. Så du kan sige til eller fra.

Du bliver udfordret på, hvordan du vil håndtere modstand.

Vil du irriteres over den, bruge den som brændstof, ignorere den?

Der er ikke kun et svar.

Du finder dine svar, situation for situation, og de bliver endnu bedre, hvis du øver dig til at lytte til din indre stemning.

 

Godt nytår.

 

Må den blive præcist, som du ønsker det.

Må dine længsler komme til udtryk