Enneagrammet

I august og september i år, 2016, gennemførte jeg en uddannelse i brugen af enneagrammet, afholdt af Michael Groser.

For mig at se er Michael Groser den dygtigste Enneagramekspert og Enneagramtræner  i Danmark, og det var en sand fornøjelse for mig igen at blive mentalt inspireret og at få ny, nyttig og ikke mindst øjeblikkeligt anvendelig viden.

enneagram

Hvor bruger jeg min viden om Enneagrammet ?

Jeg bruger min viden om enneagrammet til både eget brug samt især i min praksis med parterapi og individuel terapi og coaching.

I mit daglige virke med par og individuelle klienter, både indenfor terapi og coaching, er den viden, som Enneagrammet tilbyder, uvurderlig.

Fordi Enneagrammet og dets visdom adskiller sig fra enhver anden persontypologi ved både  at belyse grundfrygt, motivationsstrategier, højt kendskab til hver types unikke egenskaber og faldgruber, konkrete virkemidler til at højne  selvindsigt, viden om kommunikation og hvordan man kan fremme potentialet i den enkelte, i et par, i en familie, i en gruppe – privat som fagligt.

Mit personlige kendskab til enneagrammet

Mit kendskab til Enneagrammet er mangeårigt.

For mange år siden tog jeg min første test. Dengang kunne jeg kun tjekke  min grundtype. Og vidste således ikke noget om instinkterne, vinger, harmonitype, stresstype osv.

enneagrammet hjælperenEfter grundigt at have sat mig ind i stoffet, ved jeg , at jeg er type 2, der kaldes relationsskaberen eller hjælperen, med en kæmpe 3-vinge og med et primært 1:1- instinkt.

Nu vil der være nogen, der tænker: Hvad taler hun egentligt om … er det her ikke bare et moderne form for astrologi, og er det ikke temmelig unuanceret at sætte sig selv ind i en bås og så sige: ”nu er jeg sådan her” – og hvem er du ??

Mit svar til dette gode spørgsmål er :

Det kan jo ikke beskrives kort, hvad Enneagrammet er. Heldigvis er det for mig at se en rejse udi personlig udvikling samt en langt større forståelse af andre. Og lige netop det at være i en bås kan jeg ikke genkende. Enneagrammet tilbyder en vifte af indsigter , temaer, viden omblinde vinkler, niveauer af selvindsigt – og ikke nok med det. Når man som jeg kender til personligheder og strukturer, til mønstre der skal afvikles og udvikles, er det vidunderligt at kunne møde et menneske og meget præcist komme ind til kernen af den frygt, og samtidig også begribe, hvilken form for motivation og kommunikation, der virker allerbedst for den enkelte.

Jeg har nemlig, – måske forstærket af min 3-vinge, altid ønsket at arbejde præcist og målrettet, også selvom det er dybe og komplekse temaer, mange kommer med.

Jeg har ligeledes altid vidst, at når et menneskes indsigt højnes og dermed egen forståelse og accept af sig selv og de mange skyggesider, der ofte vrimler frem, på en opdagelsesrejse, kan håndteres, ja så afvikles gamle mønstre og vaner meget nemmere end ved tung trasken rundt i mørket.

Især indenfor parterapi gør Enneagrammet en forskel

Det, head-1623792_640som uddannelsen indenfor Enneagrammet har betydet for mig i mit faglige virke, er især i  parterapi.

Der er mange flere veje til at parterne nærmer sig hinanden og får øje på hinandens talenter og potentiale igen.

Og så er det selvfølgelig interessant for mig, på samme måde, som når  man er til et godt stand up show og får livsvisdom ind med et godt grin, at bemærke den forbundethed, der forstærkes, når jeg til et par siger : kender I den her konflikt? – og de siger : Er du synsk, – hvor ved du det fra?

Måske bliver man lidt synsk, når man har arbejdet med mennesker i 21 år. Dog er det rart at sige: Næ, det er skam erfaring og indsigt i den type, du er  og den type din partner er, der meget tydeligt viser mig, hvor jeres udviklingsvej kan gå hen og hvilke forudsigelige konflikter og uoverensstemmelser I har.

Jeg kan sagtens lave individuel terapi, parterapi og coaching uden at bruge Enneagrammet.

Dette er en invitation til dig eller jer, der kender til det og gerne vil have en guide ind over.