En ung pige som havde lavt selvværd og socialfobi

Jeg er en pige på 24 år.

Før jeg startede hos Christel, havde jeg meget lav selvværd.

Jeg kunne fx ikke gå ned i byen alene en eftermiddag og ose, da jeg i denne situation følte mig malplaceret og meget synlig.

Samtidig var jeg bange for, hvad andre ville tænke om mig – at jeg var ensom, ingen venner havde, så forfærdelig ud osv. Jeg gjorde meget for at være “usynlig” i min dagligdag, og gjorde også meget ud af at være “perfekt” ud ad til, for at undgå opmærksomhed, og for at prøve at kontrollere, hvad andre tænkte om mig. På trods at dette og min usikkerhed, var jeg den helt modsatte person til fest med venner osv. Her gjorde jeg meget ud af at være udfarende, sjov og ikke bange for at vise mig frem. I selve situationen havde jeg det godt, og synes det var dejligt at være i centrum og få andre til at tro jeg var en selvsikker person. Men dagen efter en sådan aften, ville jeg have det meget dårlig med mig selv. Det kunne være over en lille ting som en dum kommentar jeg havde sagt, eller over større ting, som et “show” jeg havde givet på en karaoke bar. Jeg skammede mig, og var overbevist om at andre tænkte dårligt om mig, uanset hvad jeg havde gjort, og denne følelse kunne side i mig i meget lang tid.

Jeg var dårlig til at møde nye mennesker og trak mig ofte tilbage fra dem, og takkede ofte nej til sammenkomster, hvis jeg vidste der ville være mange mennesker jeg ikke kendte.

Efter jeg startede hos Christel, er jeg blevet bevidst om, at mine to “personligheder” skyldes, at min meget udfarende side prøvede at kompensere for min usynlighed til hverdag, og bevidstheden om dette, gør, at jeg har fået et mere afslappet forhold til at være mig selv. Allerede efter den første konsultation, havde jeg modet til at gå ned i byen alene. Først var den bare små ture, men de er efterhånden blevet at længere tids varighed, eftersom jeg har fået mere selvværd og selvsikkerhed. For nyligt gik det også op for mig, at jeg samtidig har fået meget mere overskud i hverdagen. Før i tiden havde jeg ikke overskud til at rydde op hjemme og der var derfor altid rodet med tøj, bøger, tallerkner osv., som flød rundt omkring. Men jeg brugte simpelthen al min energi i løbet af dagen på at være usynlig. Eftersom jeg ikke længere bruger al den unødvendige energi, har jeg fået overskuddet til bl.a. at rydde op hver dag, og turde gøre ting som før var udelukkede for mig.

Jeg har fået en helt ny følelse af frihed, i og med en ny verden har åbnet sig for mig. Før var mit liv fyldt af modsætninger: Usynlig vs. meget synlig, perfekt udadtil vs. rodet hjem/indre uro osv. Disse er nu blevet udlignet, og jeg har fået en bedre helhedsfølelse af mig selv. Jeg har lært at folk vil tænke som de vil, og at jeg ikke kan kontrollere dette, og eftersom mit selvværd et blevet styrket, har jeg ikke længere brug for denne kontrol, som jeg følte og troede jeg havde.

Testimonials