SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

Coaching som konflikthåndteringsværktøj.

 

Af Jens Handberg, certificeret professionel coach.

For ikke længe siden blev jeg tilkaldt til en virksomhed, hvor der var en konflikt mellem tre kvindelige medarbejdere.

Virksomheden havde prøvet mediation og et par andre konsulenter, men konflikten mellem de tre medarbejdere var stadig stigmatiseret og den ene havde nu langtidssygemeldt sig.

En ny leder var tiltrådt for gruppen og undrede sig over, at hun overtog et team med kun to medarbejdere. Hvor var den tredje? Hun satte sig ind i historikken og overtalte de tre medarbejdere til at mødes med en coach i en gruppesession.

Lederen kontaktede mig og spurgte om jeg ikke nok ville gøre forsøget, for nu “havde de prøvet alt andet”. Næste skridt ville være omplaceringer, fyring eller andre drastiske løsninger. Men, da teamet tidligere havde fungeret virkeligt godt, så mente hun, at der måtte være noget “god energi” gemt et sted.

Da coaching i mit hoved langtfra er et klassisk konflikthåndteringsværktøj udtrykte jeg mine forbehold, men hvorfor ikke tage udfordringen op.

Vi aftalte en mødedato for hele teamet, hvor alle committede sig til at komme. Rummet lå isoleret i virksomheden og et rundt bord blev sat ind på mit forlangende. Jeg ønskede et bord, som vi kunne sidde omkring, uden særlige statuspositioner – heller ikke for mig.

Ved indledningen af mødet fortalte jeg de tre medarbejdere, at livet set fra mit ringhjørne leves forlæns og coaching tager udgangspunkt i nuet og den ønskværdige fremtid. Derfor ville jeg under denne session intet høre om fortid og historik.

Denne tilgang viste sig at være forløsende, for nu kunne vi tale om, hvad der gav dem glæde, det gode samarbejde, det fremadrettede mål – uden at skulle blive hængende i konfliktsumpen.

Det var ikke uden skepsis fra medarbejdernes side og det krævede indledningsvist en præcis styring af samtalen. Men, som en af dem udtrykte: “At nu havde de med de andre konsulenter prøvet at bearbejde fortiden uden at komme et dyt videre, så hvorfor ikke?”

Min tilgang var især den anerkendende AI (appreciative inquiry) metode, som jeg oplever som rigtig stærkt, når vi udforsker det gode, det bedste og bruger det til at give en ny og fokuseret retning.

Netop den coachende tilgang til konflikten, hvor vi kunne arbejde med det fremadrettede fokus viste sig at være den nøgle, der kunne låse denne konflikt op og bringe teamet videre.

Allerede den første session sendte teamet på så god en kurs, at anden session en måned senere fik karakter af et ‘lettere serviceeftersyn’, hvor processen alene skulle fintunes. Den trejde og sidste session efterspurgte teamet selv, for nu havde de behov for coaching til at komme videre med en krævende forretningsproces. De havde genfundet den gode stemning og ser nu coaching som en naturlig del de redskaber, teamet kan bruge for at yde virkeligt optimalt.

I dag har jeg været tilkaldt til flere konflikthåndteringssessions og har konstateret, at coaching kan være det helt rette værktøj, der kan bringe parterne videre. Men, jeg har også konstateret, at parterne skal have et ægte engagement og commitment til at ville hinanden ligesom nærmeste leders forståelse for coaching og opbakning til medarbejdernes proces skal være til stede. Men, alt i alt kan coaching give ‘happy end’ til selv konflikter, der er så fastlåste, at de involverede parter næsten ikke kan se sig ud af det.

Af Christel Sonne Rasmussen - 3 feb, 2008

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: