SONNERASMUSSEN.DK

Christels blog

Af terapeut Christel Sonne Rasmussen

At føle sig som offer.

Mange mennesker taler med mig om, at de føler sig svigtede og føle sig som offer.

Det kan være en partner, en chef, et familiemedlem der har gjort eller ikke gjort noget, som vi oplever som et svigt.

Når et menneske føler sig svigtet, bliver det indimellem sådan, at de føler sig som offer for omstændighederne. Dette er et aspekt, der er værd at forholde sig til. For hvis man føler sig som offer, har man tit stor selvmedlidenhed og oplever, at man intet kan gøre for at ændre en situation. og man kan altid gøre noget, for at ændre sin situation.
Jeg anbefaler, at man dropper sin offerrolle. For et offer vil jo altid, for at kunne opretholde sin selvbestaltede titel, gå rundt med et usynligt skilt i panden, hvor der står “bøddel søges”.

Det er klart, at man føler sig svækket, og bremset ned indimellem i sit liv.
Men det er meget mere konstruktivt at arbejde med, at man føler sig svækket og bremset ned, end et er at gå rundt og tale med sig selv om, at man er svigtet, og at dette svigt har blokeret for tro, livsmod og optimisme.

Ordene og fortolkningerne har stor magt. Og fra mit synspunkt handler det altid om at få gjort de processer, der er i gang, mere levende og ikke så bastante og negative.
I stedet for at placere sig på den vippe, hvor offer-følelsen er i den ene og bøddeltilstanden i den anden, må man overveje at springe ned og afklare, hvordan man skridt for skridt kan gøre sig stærkere igen. For hverken afmagten eller magten giver styrke.

– Christel

 

Af Christel Sonne Rasmussen - 19 mar, 2006

Læs mere i samme kategori:

Personlig gennemslagskraft

Lad ikke tidligere enkeltstående situationer, selvom de kan have været belastende, hæmme dig.
Gennemslagskraft er som mange af de andre stærke ord, der findes indenfor personlig udvikling, et samlet begreb. For heller ikke gennemslagskraft kan købes i pakker i supermarkedet, men er måske derfor netop interessant. Fordi gennemslagskraft er som lykke, som tålmodighed, som selvværd, som respekt, som tilstrækkelighed:

Målsætning – det at nå dine mål i livet

Uanset om vi inspireres af Tv-reklamer eller aviser, en snak med naboen eller en snak med os selv, ja så går en del af menneskenes tid og energi med at huske at drømme og at sætte sig mål.
Og det er godt.
For som mennesker tror jeg, at det har afgørende livskvalitet for os at drømme og blive ved at sætte mål. Og at nå dem, der har virkelig betydning og som skaber et løft for os.

Manglende motivation

Du ved det. Jeg ved det. Alle ved det. Vi er som udgangspunkt ikke klædt på til at kunne håndtere alle situationer, så i løbet af livet stopper vi op uden helt at have en klar fornemmelse af, hvad der er bedst at gøre. Når vi befinder os i en låst situation, et dilemma eller en anden form for svær situation for første gang, vil spekulationerne som regel handle om, hvad man skal gøre, og da man ikke ved dette, kan det hele formørkes og forekomme endnu tungere og uløseligt. Det er her, at mange desværre oplever en manglende motivation.

Læs forrige indlæg:
Læs næste indlæg: