Hvordan kan du selv afvikle stress og bekymringsangst?

Jeg har stor respekt for en af mine klienter.

En kvinde langt op i 60erne, der i forløbets udgangspunkt kom, fordi hun oplevede, at det var svært ikke længere at tilhøre arbejdsmarkedet.

Pludselig var der alt for megen tid, og selvom hun følte, at hun havde indstillet sig på sin tredje alder, forekom tiden lang, og når tiden er lang, kan tankerne gro. I hendes situation groede tankerne så meget, at de fik et stærkt anstrøg af angst. Så vi måtte i gang med at håndtere unødige bekymringer. For alle bekymringerne og spekulationerne havde sat sig i kroppen, så hun både havde en knugende fornemmelse i maven, hver morgen når hun vågnede – og en oplevelse af svimmelhed i alt for mange situationer.

Det har været et stærkt og godt forløb, for hun har været meget motiveret for netop at lære mentale værktøjer til at afvikle den stress, hun havde fået hobet op.

Vi har talt meget om fokus. Om hvordan energien går imod det, vi fokuserer på. Således at forstå, at når vi frygter og bekymrer os, ja så bevirker dette bekymringsfokus, at energien daler, gå-på modet sænkes, initiativet bliver diffust, tankerne forvanskes, og man kan hurtigt få bildt sig ind, at man ikke længere er noget værd, og at andre mennesker nok ikke orker at være sammen med én længere.

Omvendt går energien også den anden og bedre vej, når vi formår at skabe et fokus, der lægger en ramme, der skaber grobund og vækst, overskud og glæde, ro og tilstedeværelse.

 

Og det er slet ikke så svært.

Hvis man er mentalt stærk. Eller gør sig mentalt stærk.

Hun har altid bedt om hjemmeopgaver, og en af de sidste gange, hun var hos mig, fik hun den hjemmeopgave at beslutte sig for, hvilket fokus hun ville have hver eneste dag.

Og hun løste opgaven til bravour. Og hun inspirerede mig.

Da hun kom, fortalte hun, at hun nu havde givet hver ugedag en overskrift – et fokus.

Jeg kan ikke huske hendes ord præcist, men det var noget i retning af.

 • Spændende mandag
 • Lækker tirsdag
 • Udadvendt onsdag
 • Spontan torsdag
 • Luksus fredag
 • Osv. osv.

 

Jeg måtte straks lave en egen liste. Den bliver sikkert revideret, men nu er den her, og jeg har den som en mail i min indbakke, så jeg lige kan læse den op og tro mig.

Energien stiger. For det, der inspirerede mig, var at jeg via snakken med hende blev bevidst om, at jeg stort set siden jeg gik i folkeskolen, har haft en træls fornemmelse af torsdage. Jeg kan huske, at det var nogle lange dage, hvor jeg på grund af en fritidsaktivitet først var hjemme omkring kl. 18 og stort set altid følte mig træt. Og på samme måde har jeg de seneste år sagt til folk: I skal helst ikke invitere mig til noget om fredagen, for fredag aften er jeg altid træt.

Denne ældre kvinde gjorde med sin opgave mig selv klart, at jeg ubevidst havde fået lavet et negativt fokus.

Og som jeg lærte på min coachuddannelse:

 • ”Det er lige meget, om du tror på, at du vil lykkes eller ikke tror på, at du ikke vil lykkes. DU skal nok få det bekræftet ”

 

Det er fokus i sin reneste form.

Så min uge hedder nu:

 • Gylden mandag.
 • Skarp tirsdag.
 • Gnistrende onsdag.
 • Berigende torsdag.
 • Fucking fed fredag.
 • Lykkelig lørdag.
 • Stjernemættet søndag.

 

Og da jeg jo mener, at vi altid skal teste de virkemidler eller teknikker, vi har og får, kan jeg kun sige, at der testes igennem. Og nu savner jeg godt nok ikke energi. Og den stiger alligevel.

Skriv gerne dine ugedage til mig. Det inspirerer mig at vide, at det virker at arbejde med at sætte et fokus. Der afvikler stress, giver energi og ikke mindst selvtillid og modstandsdygtighed.