Blinde vinkler

Jeg har blinde vinkler
Du har blinde vinkler
Alle har blinde vinkler

Bilproducenterne har altid vidst det. For at køre en bil så sikkert som muligt, er det nødvendigt med både bakspejl og sidespejle. Fordi der er blinde vinkler, og fordi det derfor ikke kun er nok at holde blikket på vejen.

Lad os lege lidt med dette billede, fordi det så enkelt peger på en indsigt, som er så indlysende, at den er nem at overse. Som enhver af de store indsigter. Indsigten, som lyder, at vi alle har blinde vinkler, og at ingen af os ved alt.

Skønt metaforen naturligvis ikke er nuanceret nok, kan du for en stund tænke på dig selv og din tilværelse som en bil. Hvor du naturligvis sidder på førersædet.

Og jeg tror, at du ser fremad og forholder dig til trafikken, vejrforholdene og til den destination, du er på vej til.

Og så indimellem må du kigge i spejlene, så du kan fortsætte trygt og opmærksomt – og også passe på de andre omkring dig.

Men hvordan omformer du det at kigge i bakspejlet – og dermed minimere den blinde vinkel – til din almindelige tilværelse:
 

At kigge i bakspejlet

Det at kigge i bakspejlet er at reflektere.

Det kræver, at du stopper op – og jeg bliver nødt til at fortælle dig, at hvis du ikke stopper op af dig selv, så stopper virkeligheden dig indimellem.

For at minde dig om, at du må fordybe dig. Tænke tilbage. På mennesker, du har kendt og elsket. Så du overvejer, om du bærer de kvaliteter, der var i jeres relation, videre i dit liv nu. Tænke over, hvad de fejltrin eller valg, du har truffet – eller ladet andre træffe – har båret frugt på en bedre måde?

Tænke over, hvorvidt du har:

Fået lært at sætte dine grænser.
Fået lært at give udtryk for dine behov
Fået lært at sætte ord på dine følelser fået skabt de oaser, der gør, at du ikke føler, at du er med i hamsterhjulet eller rotteræset (vælg selv, smiler) fået fundet de strategier, der gør, at du er gnistrende glad hver dag.

Ja, det kan egentligt siges enkelt: Udover de ovennævnte opmærksomhedspunkter, så se efter de større beslutninger, du har truffet indenfor de seneste 2-5 år.
For beslutninger er sigende indikatorer på, at du har haft stoppet op og valgt en retning.

Og hvis du erkender med dig selv, at du ikke har truffet store beslutninger, så ved jeg, at du har dine egne grunde til det, skal du hverken være flov over eller føle utilstrækkelighed over.
Dog vil jeg mentalt stryge dig blidt på kinden og minde dig om, at det her liv ikke bliver genudsendt. Og hvis du indrømmer over for dig selv, at du har udskudt det hele en kende, så åbn dig for, at denne tekst husker, husker, husker dig på, at du kan gøre det nu.

Træf en beslutning, der giver mening for dig: Den kan handle om dit helbred, dit udseende, din økonomi, dine nære relationer, dit netværk, din sexualitet, dit job, din bolig, dit livsmål, og/eller en evne, du ønsker at udvikle.

Dit livs sidespejle

Og hvad så med sidespejlene?

Jeg har for længst erkendt, med mit mere end 20-årige erfaringsgrundlag fra min private praksis som ballast, at hvert eneste menneske har brug for mindst to personer, som vi stoler på og hvor vi kan tale om det, der rører sig, det der gør ondt, det der skaber forvirring – og hvor vi føler os mødt, lyttet til og bakket op.

Disse to personer er dine sidespejle, som er med til at sikre, at dine blinde vinkler ikke hæmmer dig unødigt.

Min sjæl græder altid lidt, når jeg har mennesker i min praksis, der siger, at de aldrig har talt så godt med et menneske som med mig. Græder lidt, fordi det fortæller om, at dette menneske mangler sidespejle.

Mangler de to personer, hvor det at blive helet som menneske, er en naturlig effekt af relationen.

Nogle mennesker oplever, at de har bedsteveninden, eller en bedste ven, en ægtefælle, hvor de føler sig favnet og rummet. Og det behøver heller ikke være langvarige relationer, der er dit sidespejl. Åbner du dig for det, kan du her i din nutid møde et menneske, hvor du kan mærke, at den menneskelige forbundethed og glæde ved at være i hinandens selskab, som mennesker, med et opstår. Og ja, i en tid i livet kan et af sidespejlene også være en terapeut eller coach.

Og brug dine sidespejle.

 

Kommunikation

Begrebet Kommunikation kommer af latin: communicare og betyder lidt mundret videreleveret: At dele, så man opnår følelsen af et fællesskab.

Og når du kigger i et af dine sidespejle, så oplever du, at det er så vist indrettet, at når du deler det, der er let og godt og som bringer glæde og holder live i din indre begejstring, så bliver det større.

Og lige så vist er det, at når du deler det, der er svært – hvor du er bange, lille, skrøbelig, presset eller føler dig fortabt, ja så bliver den svære tilstand lidt lettere.

Det er smart.

Og giver kun anledning til at blive ved.

Med at dele både det lyse og det mørke, det lette og det tunge.

Vent ikke på, at det sker af sig selv

Nej, vent ikke på det.

Ligesom du aktivt kigger i sidespejlet, så åbn munden, ræk hånden ud, send en sos-sms, og fold dig ud i tillid.

For nogen kræver det mod. For andre er det heldigvis en måde at være i verden på.

Det er den samme regel, som findes indenfor kærlighed.

Giv og få

Jeg ønsker dig en gnistrende køretur – også i dag.

Stay strong

 

Og så lige den sidste tilføjelse:

Der findes faktisk en fantastisk bog, der hedder Blinde Vinkler,-udkommet på Kroghs Forlag. Jeg har skrevet et af kapitlerne. Så hvis du alligevel kommer forbi biblioteket eller boghandleren, så giv dig selv den oplevelse.

Leaders are readers

 

Særlig hilsen
Christel